Talharie calificata

Pedeapsa pentru talharie calificata este numai cu inchisoare, deoarece fapta constituie o infractiune. Limita maxima a pedepsei se poate micsora sau se poate majora in functie de circumstantele in care s-a savarsit infractiunea. Spre deosebire de Vechiul Cod Penal, unde limita maxima a pedepsei pentru talharie calificata era de 20 de ani, in Noul Cod Penal, aceasta este de 12.

Talharia este considerata drept calificata daca s-a savarsit in urmatoarele situatii:

  1. A avut loc pe timpul noptii;
  2. S-a folosit o arma, o substanta exploziva sau paralizanta;
  3. S-a petrecut intr-un mijloc de transport in comun sau asupra acestuia;
  4. Fapta a fost comisa de o persoana deghizata sau a carei identitati nu se poate descoperi;
  5. Prin violarea domiciului sau a unui sediu profesional;
  6. Au fost simulate calitati oficiale.

Talharia calificata se pedepseste doar cu inchisoare, limita pedepsei fiind de la 3 ani la 10 ani, dar si interzicerea unor drepturi.

Pedeapsa se poate majora, respectiv inchisoarea poate fi de la 5 ani la 12 ani daca talharia calificata a avut loc in urmatoarele conditii: prin efractie sau cu ajutorul unei chei utilizate fara drept, pe timpul noptii, intr-un mijloc de transport, cu ajutorul scoaterii din functiune a sistemelor de supraveghere sau de alarma, de o persoana deghizata sau mascata. Aceeasi pedeapsa se aplica si in cazul in care din talharie a rezultat vatamarea unei persoane.

Cu alte cuvinte, talharia calificata reprezinta amenintarea unei victime sau violenta asupra sa pentru a nu se putea apara, dar si furtul urmat de aceste mijloace pentru a pastra bunul sau pentru a inlatura urmele incriminatorii ale infractorului, ca acesta sa poata pastra bunul sau sa isi asigure scaparea in ceea ce priveste inchisoarea.

Limita pedepsei maxime se poate extinde daca prin talharia calificata a urmat moartea victimei. In acest caz, pedeapsa cu inchisoare se prelungeste de la 7 ani pana la 18 ani, precum si interzicerea exercitarii anumitor drepturi.

Talharia este o fapta grava ce are o singura repercursiune si anume inchisoare. In cazul in care va aflati in rolul victimei pentru o astfel de infractiune, iar pe langa bunuri furate ati fost si persoana vatamata, cel mai indicat lucru este sa apelati la un avocat penalist. Avocatul specializat in drept penal va va indruma spre tot ce trebuie sa faceti in cazul unei astfel de infractiuni pentru prinderea talharului.

Prin asistenta juridica ce vi se ofera timp de 24 de ore pe zi, puteti oferii toate detaliile legate de petrecere faptei. Un avocat penal joac un rol esential intr-un proces de aceasta natura, atat prin protejarea drepturilor dumneavoastra si a intereselor, cat si pentru a va ajuta sa intocmiti actele necesare.

Talharia calificata reprezinta o infractiune foarte grava, mai ales daca a avut ca rezultat vatamare corporala sau moartea victimei. Avocatii nostri cu experienta de peste 20 de ani in domeniul penal va vor sta la dispozitie pentru orice intrebare legata de cazul dumneavoastra.