Pedeapsa pentru evaziune fiscala

Evaziunea fiscala face parte dintre cele mai controversate infractiuni prevazute de lege. Datorita faptului ca aceasta se pedepseste doar cu inchisoare si interzicerea unor drepturi, acuzarea de evaziune fiscala atrage dupa ea si implicarea unui avocat. Atat pentru acuzare fondata, cat si nefondata, in momentul in care ati fost acuzat de o astfel de infractiune va trebui sa luati legatura imediata cu un avocat penalist.

Contribuabilul care nu reface documentele de evidenta contabila care au fost distruse, intr-un termen inscris in documentele de control este pedepsit cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea dreptului de a mai ocupa o functie de fondator, administrator, drector sau reprezentant legal. In cazul in care persoana respectiva a fost condamnata si pusa intr-o functie enumerata mai sus, va fi decazuta din drepturi.

Cel care refuza nejustificat prezentarea documentelor legale si a bunurilor din patrimoniu, organelor competente pentru a impiedica verificarile financiare, fiscale sau vamale intr-un termen de 15 zile de la somatie va fi pedepsit cu inchisoare de la 1 ani la 6 precum si interzicerea drepturilor de a mai ocupa functii inalte.

Persoana fizica sau juridica ce impiedica organele competente sa intre in sedii sau incinte pentru a efectua verificarile fiscale, financiare sau vamale, in conditiile prevazute de lege risca inchisoare de la  1 an la 6 si aceleasi sanctiuni prevazute mai sus. Cu aceeasi pedeapsa sunt sanctionati si cei care retin cel mult 30 de zile de la scadenta, sumele care reprezinta imposite si contributii la stat, cu retinerea la sursa.

Orice persoana fizica sau juridica ce stabilesc catre contribuabil taxe si impozite care au resultat obtinerea sumelor de bani, fara drept, a caror titlu este de rambursare sau restituire din bugetul general consolidat risca pedeapsa inchisorii de la 3 ani la 10 ani precum si interzicerea drepturilor prevazute mai sus.

Asocierea cu un contribuabil pentru a primi din partea statului impozite si taxe, a carui rezultat este restituirea unor sume si obtinerea lor fara drept constituie o infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 15 ani. Tentativele tuturor acestor fapte se pedepsesc de asemenea.

Conform Codului de Procedura Penala si Fiscala, legea 241/2005 prevede urmatoarele:

  • Pedeapsa cu inchisoare de la 2 la 8 ani a persoanelor care savarsesc infractiunea de evaziune fiscala, iar suma prejudiciului ajunge la 100.000 de euro.
  • Pedeapsa cu inchisoare de la 7 la 13 ani pentru persoanele care savarsesc infractiunea de evaziune fiscala, suma prejudiciului ajungand pana la 500.000 de euro.
  • Pedeapsa cu inchisoare de la 9 la 15 ani pentru persoanele care savarsesc infractiunea de evaziune fiscala, prejudiciul depasind suma de 500.000 de euro.

Pentru a calcula suma exacta a prejudiciului rezultat din evaziunea fiscala se vor folosi mai multe tipuri de cursuri valutare, suma fiind exprimata in echivalentul monedei nationale.