Parasirea locului accidentului

In cadrul infractiunilor care se produs contra sigurantei circulatiei pe drumurile publice se incadreaza si parasirea locului accidentului – infractiune ce se pedepseste doar cu inchisoare. Daca s-a produs un accident, iar persoana vatamata paraseste locul fara sa fi primit confirmare de la politie sau de la procuror, va fi pedepsit cu inchisoare de la 2 ani la 7 ani.

Se constata cazuri in care cei implicati in accident sunt instructori auto care se afla in procesul de instruire sau examinatori care se regasesc in timpul in care se desfasoara probe practice pentru obtinerea permisului de conducere. Nici in acest caz nu este permisa parasirea locului accidentului si se pedepseste tot cu inchisoare de la 2 la 7 ani.

Aplicarea acestei pedepse este si in imprejurarea in care persoana vinovata incearca sa modifice starea locului sau sa stearga urmele accidentului din care a urmat uciderea sau vatamarea corporala a uneia sau a mai multor persoane, fara ca acest lucru sa fi fost acordat de catre cei care cerceteaza la fata locului.

In urma producerii unui accident, persoana sau persoanele implicate au obligatia de a anunta imediat politia prin apel telefonic de urgenta sau anuntarea accidentului la unitatea de politie de pe raza unde s-a produs evenimentul. Aceasta obligatie se aplica si in cazul in care nu au existat victime, ci doar pagube materiale.

Pe de alta parte, trebuie sa stiti ca sunt cazuri in care nu se poate spune despre parasirea locului accidentului ca este o infractiune. Aceste cazuri se intampla atunci cand:

  • Conducatorul auto transporta de urgenta persoanele ranite la spital, daca nu exista alte mijloace de transport si la unitatea sanitara respectiva declara toate datele sale personale, urmate de numarul de inmatriculare si inregistrare a autovehicului pe care l-a condus, date consemnate intr-un registru special.
  • Victima este cea care paraseste locul accidentului si conducatorul auto este cel care anunta accidentul la o unitate de politie.
  • Accidentul s-a soldat doar cu pagube materiale, nu si cu moartea sau vatamarea corporala a altor persoane.
  • Daca cel care conduce autovehiculul se afla intr-un regim de circulatie prioritare anunta politia, iar imediat dupa terminarea misiunii se prezinta la cel mai apropiat sediu de politie unde s-a produs accidnetul, pentru a intocmi documentele necesare pentru constatarea evenimentului.

Este important sa stiti care va sunt drepturile si obligatiile intr-un accident rutier care s-a soldat doar cu pagube materiale sau cu vatamarea integritatii corporale a uneia sau a mai multor persoane.

Daca se constata ca o persoana este vinovata pentru un accident, paraseste locul unde s-a produs acesta si ca urmare a intervenit moartea uneia sau a mai multor persoane, se aplica urmarire penala pentru parasirea locului accidentului si pentru ucidere din culpa sau vatamare corporala din culpa.

Indiferent daca sunteti victima unui accident rutier sau persoana vinovata, aveti neaparata nevoie de un avocat specializat in drept penal care sa va reprezinte in instanta. De altfel, aveti nevoie de un avocat si pentru a va putea apara libertatea si drepturile in fata judecatorului.