Pret avocat proces penal

Avocatul are un rol esential in orice proces penal, indiferent de natura acestuia. Desigur ca veti primi documente care va vor ajuta sa stiti cand veti avea nevoie de avocat si care sunt circumstantele in care puteti beneficia de reprezentarea acestuia.

Cazuri in care reprezentarea legala de catre un avocat este necesara in cadrul unei proceduri penale:

 • Inculpatul este retinut sau arestat
 • Inculpatul sau suspecul este minor si ulterior a fost internat intr-un centru educativ sau unul de detentie
 • Inculpatul sau suspectul nu isi poate face singur apararea (organele competente stabilesc acest lucru)
 • Inculpatul primeste pedeapsa cu inchisoare cu executare de peste 5 ani sau pe viata

Onorariul avocatului se stabileste in functie de complexitatea cazului dumneavoastra, de experienta pe care avocatul o are, rata de succes a cazurilor solutionate , volumul de munca pe care il exercita acesta, rezultatele obtinute in favoarea clientului, situatia financiara a clientului, colaborarea cu alti specialisti in vederea obtinerii unui rezultat pozitiv pentru client.

Conform legii, preturile platite pentru avocatii care presteaza servicii in procesele penale sunt:

 1. 200 de lei pentru fiecare inculpat, faptuitor sau invinuit care a fost asistat pe timpul urmaririi penale sau pe durata judecatii.
 2. 300 de lei pentru fiecare inculpat, faptuitor sau invinuit care a beneficiat de asistenta pe timpul urmaririi penale sau pe durata judecatii, unde minim doua persoane sunt catalogate drept inculpat, faptuitor sau invinuit.
 3. 400 de lei pentru fiecare dintre aceste variante, unde minim 5 persoane au fost catalogate drept cele de mai sus.
 4. 100 de lei pentru fiecare dintre inculpati sau invinuiti care au beneficiat de asistenta juridica in cazul in care masurile preventive au fost inlocuite, revocate, prelungite sau incetate.
 5. 150 de lei pentru cei care au beneficiat in mod gratuit de asistenta juridica in momentul urmaririi penale sau pe perioada judecatii, respectiv parti vatamate, civile sau responsabile civilmente. Onorariul acesta se acorda pentru fiecare parte.
 6. 200 de lei pentru caile extraordinare de atac acordate de catre avocat
 7. 100 de lei in cazul in care aveti nevoie de asistenta juridica pentru revocarea suspendarii executarii pedepsei care se va produce sub supraveghere. De asemenea, aceeasi suma se aplica si pentru revocarea contestatiei la executare, cererii de intrerupere sau amanare a executarii pedepsei care implica inchisoare sau detentie pe viata.
 8. 100 de lei pentru beneficierea de asistenta juridica in cazul in care se intemeiaza cauze cu privire la executarea pedepsei si a masurilor pe care organele competente le dispun pe durata procesului penal
 9. 150 de lei pentru asistenta juridica ce va redacta plangeri in fata judecatorului impotriva ordonantelor sau a rezolutiilor pe care procurorul le-a hotarat si au rezultat cu netrimiterea in judecata.

Onorariul unui avocat in procesul penal se plateste in functie de cele stabilite in contractul cu acesta. In cazul urmarii penale, un avocat specializat in drept penal este o persoana fundamentala de care aveti nevoie pe tot parcursul procesului.