Complicitate la evaziune fiscala pedeapsa

Complicele reprezinta persoana care ajuta sau inleseste savarsirea unei fapte cu consecinte penale. Tot in categoria de complicitate se incadreaza si persoanele care promit inainte sau pe perioada savarsirii faptei ca va ascunde bunurile care provin din infractiune si ca faptuitorul va fi favorizat, chiar daca promisiunea respectiva nu va fi indeplinita.

Complicitatea la evaziunea fiscala se pedepseste tinand cont de infractiunea comisa precum si de alte criterii, respectiv:

  1. Starea de pericol care a fost creata pentru valoarea ascunsa.
  2. Imprejurarile in care s-a desfasurat infractiunea si modul in care s-a comis aceasta.
  3. Motivul pentru care s-a comis infractiunea si care a fost scopul.
  4. Gravitatea rezultatului produs si alte consecinte care au datorat infractiunii.
  5. Antecedentele penale ale complicelui si ale infractorului.
  6. Conduita complicelui dupa ce a comis infractiunea, precum si pe perioada procesului penal.
  7. Varsta, nivelul de educatie, situatia familiala si starea de sanatate.

Evaziunea fiscala constituie o abatere de la lege si se pedepseste numai cu inchisoare. In functie de valoarea prejudiciului, pedeapsa poate varia de la 2 ani la 8, de la 7 ani la 13 si de la 9 pana la 15. Cea din urma se va aplica in cazul evaziunii fiscale a carui prejudiciu depaseste suma de 500.000 de Euro.

Pentru evaziune fiscala nu exista pedeapsa ce presupune amenda, ci doar inchisoare, asadar cel mai potrivit mod de a va usura pedeapsa este sa apelati la un avocat penal. Avocatul penal va poate ajuta la indeplinirea formalitatilor, colectarea informatiilor necesare apararii dumneavoastra sau a demonstrarii nevinovatiei, precum si la formarea unei aparari corecte in fata instantei.

Pedeapsa de evaziune fiscala poate fi redusa la jumatate daca inculpatul restituie intreaga valoare, fara a apela la suma obtinuta dupa savarsirea infractiunii.

In momentul in care se incepe cercetarea penala si pe toata durata procesului penal, pe bunurile inculpatului se va pune sechestru, astfel facand imposibila restituirea sumei. Acest lucru este posibil doar daca faptuitorul nu a mai savarsit o alta infractiune de evaziune si nu a beneficiat de reducerea la jumatate a pedepsei.

Evaziunea fiscala reprezinta savarsirea unor fapte cu scopul de a va sustrage de la indeplinirea obligatiilor fiscale.

Tot pedeapsa cu inchisoare de la 1 la 6 ani se aplica si in cazul persoanelor care refuza sa prezinte documentele legale precum si bunurile de patrimoniu, in mod nejustificat si celor care nu permit ca autoritatile sa intre in incintele supuse verificarilor financiare, vamale sau fiscale. Verificarile de acest tip trebuie acceptate doar in cazul in care se prezinta la dumneavoastra un organ competent pentru aceasta actiune!

In cazul unei complicitatii la evaziuni fiscale de orice tip, sunteti nevoit sa contactati un avocat pentru formularea corecta a apararii dumneavoastra sau a unei persoane in cauza. Comiterea unei infractiuni precum evaziunea fiscala este una grava si nu are alte pedepse decat inchisoarea.