Evaziune fiscala Noul Cod Penal pedepse

Infractiunea de evaziune fiscala se pedepseste doar cu inchisoare. In functie de prejudiciu, pedeapsa se poate extinde pana la 15 ani. Anii de pedeapsa cu inchisoare incep de la 2 la 8 ani pentru un prejudiciu ce ajunge la suma de 100.000 de Euro, urmata de pedeapsa de la 7 la 13 ani pentru suma de pana la 500.000 de Euro, iar ce trece de acest prejudiciu se pedepseste cu inchisoare de la 9 la 15 ani.

Sumele pentru care s-a efectuat evaziune fiscala se pot achita de catre partea civila pe parcursul procesului penal, urmand ca pedeapsa sa se reduca la jumatate. Acest lucru este aproape imposibil, deoarece odata cu ancheta se apeleaza la sechestre sau popriri pe avere. Doar persoanele a caror resurse financiare sunt deosebit de mari pot restitui teoretic suma respectiva.

Conform Noului Cod Penal, urmatoarele fapte sunt vazute drept evaziuni fiscale si se pedepsesc cu inchisoare:

  • Voalarea unui bun sau a unei surse impozabile si/sau taxabile
  • Distrugerea sau voalarea actelor contabile, ale aparatelor de taxat sau caselor de marcat electronice sau a altor mijloace unde se pot stoca date.
  • Ascunderea actelor contabile sau a altor documente legale, a veniturilor realizate precum si a operatiunilor comerciale pe care le-ati efectuat.
  • Dubla evidentiere a actelor contabile prin inscrisuri sau cu ajutorul altor mijloace de stocare a datelor
  • Nedeclararea, declararea fictiva sau declararea inexacta a sediilor principale pentru a putea absenta de la verificarile financiare, fiscale sau vamale.
  • Instrainarea, degradarea sau substituirea de catre terte persoane sau de catre debitor a bunurilor care au fost sechestrate in conformitate cu Codul de procedura penala sau Codul de procedura fiscala.
  • Daca s-a produs un prejudiciu a carei valori depaseste 100.000 de Euro (echivalent in moneda nationala), limita minima a pedepsei si limita maxima a acesteia se va majora cu 2 ani.
  • Daca s-a produs un prejudiciu a carei valori depaseste 500.000 de Euro (echivalent in moneda nationala), limita minima a pedepsei si limita maxima a acesteia se va majora cu 3 ani.

Accesoriile fiscale in cazul unei astfel de infractiuni pe care le datorati vor fi compuse din dobanzile de intarziere, respectiv 0,02%/zi si penalitatea de nedeclarare conform Codului de procedura penala. Penalitatea de nedeclarare se calculeaza prin majorarea cu 100% a penalitatilor care vor fi de 0,08%/zi de intarziere, din care va rezulta un cuantum total de 66%/an.

De retinut este ca infractiunea de evaziune fiscala se pedepseste doar cu inchisoarea si nu poate fi niciodata o amenda, potrivit legii.

Cercetarea penala in ceea ce priveste evaziunea fiscala, pentru a nu va inrautati situatia este indicat sa apelati la un avocat specializat in drept penal. Acesta va va indruma spre un comportament benefic situatiei si va va formula o foarte buna aparare. Din pricina faptului ca aceasta contraventie se pedepseste doar cu inchisoare, aveti nevoie de ajutorul unui avocat penal.