Gestiune frauduloasa vs Delapidare

Intre gestiune frauduloasa si delapidare exista mai multe criterii distincte. Prima diferentiere si cea mai importanta dintre cele doua este faptul ca gestiunea frauduloasa este o infractiune contra patrimoniului, in timp ce delapidarea se incadreaza la infractiunile de serviciu.

In urmatoarele randuri veti vedea care sunt deosebirile dintre cele doua, pentru a nu risca sa fiti acuzat de ceva ce nu ati comis. Desigur, daca acuzatia persista, este recomandat sa incheiati un contract cu un avocat specializat in drept penal.

Gestiunea frauduloasa reprezinta crearea unor pagube unei persoane prin administrarea sau conservarea bunurilor persoanei respective, din partea celui care ar fi trebuit sa administreze sau sa conserve bunurile. Aceasta reprezinta o infractiune contra patrimoniului si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni pana la 3 ani sau prin amenda.

Daca aceasta fapta a fost comisa de un aministrator judiciar sau de lichidatorul averii unui debitor, pedeapsa cu inchisoarea se mareste de la 1 la 5 ani.  In cazul in care ambele fapte se savarses pentru a dobandi un folos patrimonial, pedeapsa cu inchisoare se mareste de la 2 ani la 7 ani.

Gestiunea frauduloasa poate fi comisa doar de catre o persoana care detine bunuri despre care se presupune ca le administreaza si le conserva in mod real, in timp ce faptuitorul si le insuseste, punand stapanire pe bunurile respective.

De cealalta parte, delapidarea este reprezentata de traficare, aproprierea sau utilizarea unor bani, bunuri sau valori de catre un functionar public, valori care sunt in gestiunea sau aministratia lui, in propriul interes sau pentru interesul altuia.

Pedeapsa pentru delapidare este de la 2 ani la 7 ani, dar si interzicerea dreptului de a mai ocupa o functie publica. Infractiunea de delapidare se poate comite doar de o persoana care este functionar cu atributii de aministrare sau gestionare, iar prin comiterea infractiunii se lezeaza relatiile sociale cu privire la buna desfasurare a serviciului.

Subiectul activ al infractiunii de delapidare este persoana a carei calitati este dubla, respectiv de functionar si gestionar, sau administrator, in timp ce la gestiunea frauduloasa subiectul activ poate fi orice persoana care are in incredintare bunuri pentru a le aministra sau a le conserva.

Obiectul material al gestiunii frauduloase poate fi un bun mobil sau imobil, iar la infractiunea de delapidare, obiectul material este reprezentat de bunuri, bani sau valori pe care le are in gestiune sau pe administreaza.

Exista cazuri unde administrarea sau conservarea bunurilor unei alte persoane poate fi o obligatie juridica pe care o are doar un tutore, administratorul unui imobil, executorul testamentar, depozitorul, un curator, un consilier jurdidic si asa mai departe. Asadar, in aceste cazuri nu poate fi vorba nici de delapidare si nici de gestiune frauduloasa, persoanele respective fiind desemnate in mod legal ca si administrator sau gestionar.

Gestiunea frauduloasa si delapidarea sunt doua lucruri diferite, astfel ca in momentul urmaririi penale va trebui sa se faca subiectul activ si obiectul material al urmaririi.