Reclamatie ANAF evaziune fiscala

Evaziunea fiscala poate fi incadrata la mai multe actiuni, astfel ca nu trebuie sa fiti foarte tenace pentru a reclama o frauda de acest tip. Cazurile suspecte de evaziune fiscala pot fi de la cei apropiati care presteaza servicii sau produse pentru care nu declara veniturile reale, magazine de dimensiuni mici care nu emit bonuri fiscale sau angajatori care se sustrag de la obligatiile fiscale catre stat. Evaziunea fiscala este o infractiune grava si se pedespseste cu inchisoare!

Pentru a semnala o reclamatie la ANAF pentru evaziunea fiscala trebuie sa urmati o procedura specifica acestei institutii. Desigur ca nu puteti reclama ceva fara dovezi sau fara motive intemeiate, in caz contrar riscati o pedeapsa destul de aspra. Agentia Nationala de Administratie Fiscala permite oricarui cetatean sau oricarei organizatii ce a fst constituita legal, sa semnaleze cazuri de evaziune fiscala printr-o sesizare scrisa sau una in format electronic.

Reclamatiile la ANAF pentru evaziune fiscala trebuie sa contina numele informatorului, astfel ca in cazul petitiilor anonime unde nu se regasesc date de identificare ale petitionarului, nu se iau in considerare, ulterior clasandu-se. Acuzatiile pe care le face o persoana sau o organizatie trebuie sa fie sprijinite prin documente care sa ateste frauda. De asemenea, in reclamatie trebuie sa se gaseasca date de identificare ale persoanei sau organizatiei care comit frauda respectiva.

Dupa ce reclamatia a fost redactata si acceptata de catre ANAF, acestia vor pregati personalul necesar pentru verificarile ce vor avea loc la sediul organizatiei reclamate sau la domiciliul persoanei care comite frauda. Operatiunea va fi finalizata cu masurile necesare contraventiei, unde se aplica pedepse prin amenda, sanctiuni complementare sau cu cu sesizarea organelor de urmarire penala (daca este cazul).

De cealalta parte, denuntatorulva avea identitatea protejata, conform prevederilor legale. Protectia tuturor datelor denuntatorului este o indatorire a personalului de decizie si de executie. In cazul informatiilor false sau eronate, Garda Financiara nu poate aplica masuri impotriva persoanelor care furnizeaza aceste detalii.

Ajungerea in fata instantei in urma sesizarii reprezinta stabilirea raspunderii tuturor partilor de catre organele judecatoresti. Reclamatiile pot fi facute si cu rea-intentie, iar cel care le efectueaza risca sa plateasca despagubiri operatorului economic. De asemenea, reclamantul poate fi acuzat de calomnie, aceasta constituind o infractiune si se pedepseste cu inchisoare.

Reclamatiile catre ANAF privind evaziunea fiscala trebuie efectuate atunci cand aveti toate dovezile necesare unui astfel de denunt. Atunci cand acuzatiile pe care le faceti sunt injuste, riscati sa despagubiti persoana sau organizatia respectiva sau sa fiti acuzat de denunt calomnios.

Daca semnalati o astfel de infractiune precum evaziunea fiscala, puteti lua legatura cu un avocat specializat si sa va indrume spre calea potrivita. Exista cazuri unde cei care reclama pot avea directa legatura cu cei care comit infractiunea, respectiv – nu primesc bon fiscal, indiferent de care sunt serviciile prestate sau produsele comercializate (efectuarea unor reparatii, cazarea la hotel/motel/pensiune sau produse cumparate).