Incredintarea autoturismului unei persoane fara permis

Siguranta pe drumurile publice ar trebui sa fie data de catre soferi, care detin permis de conducere, stiu regulile de circulatie si nu se abat de la ele. Totusi, se intampla accidente foarte des din varii motive, abaterea de la lege printre care si persoanele care circula fara permis.

Pentru cei care au permis de conducere si din cauza nerespectarii legii produc accidente din care au rezultat sau nu victime, exista diferite sanctiuni (anularea permisului, retinerea acestuia, puncte de penalizare, amenzi sau in cel mai grav caz – inchisoarea).

In ceea ce-i priveste pe ceilalti, unde permisul nu exista, sanctiunile sunt doar doua – inchisoare sau amenda. Conducerea pe drumurile publice fara a detine permis de conducere constituie o grava infractiune si se pedepseste cu inchisoare cu executare sau suspendare.

Indiferent de autovehiculul condus, daca cel de la volan nu poseda permis de conducere, acesta va primi pedeapsa de inchisoare cu executare sau suspendare. De asemenea, daca autovehiculul condus nu se incadreaza in categoria pentru care soferul are permis, este tot o infractiune si se pedepseste ca atare.

In aceeasi situatie sunt si persoanele care incredinteaza autoturismul unei persoane care nu poseda permis de conducere. Aceasta reprezinta o infractiune si se poate pedepsi cu inchisoare de la 6 luni pana la 3 ani.

Incredintarea autoturismului unei persoane fara permis sau a carui permis nu este corespunzator categoriei pe care o conduce, constituie o contraventie grava, deoarece pune in pericol atat viata celui de la volan cat si a celorlalti participanti in trafic, cat si pietoni.

Apararea in fata judecatorului trebuie sa fie facuta de catre un avocat specializat in drept penal, pentru a nu inrautati situatia in care se afla persoana respectiva. In privinta judecatorului, conteaza foarte mult modul in care inculpatul este aparat si felul in care isi relateaza povestea. Aceste doua aspecte sunt analizate indeaproape de catre instanta, iar ulterior se decide pedeapsa pentru persoana care a incredintat autoturismul unei persoane care nu poseda permis de conducere.

Chiar daca autoturismul este sau nu al dumneavoastra, daca l-ati incredintat unei persoane a carui permis nu este valabil pentru categoria respectiva sau nu detine permis de conducere pentru nicio categorie, tot infractiune se numeste si se pedepseste la fel. Atat persoana care a condus, cat si cea care i-a incredintat vehiculul vor fi sactionate conform legii, al articolului 335 din Codul Penal (alin. 1 sau 2).

Pentru a va asigura ca sunteti reprezentat in fata instantei de catre cei mai buni specialisti, apelati cu incredere la serviciile avocatilor nostri. Echipa noastra are experienta de peste 20 de ani in dreptul penal, iar solutionarea cazurilor este de peste 300. Apararea drepturilor, a libertatii si a intereselor clientilor nostri ne implicam in procent de 100% de intregul caz si primiti si consultanta juridica in permanenta.

Incredintarea autoturismului unei persoane fara permis cat si conducerea pe drumurile publice fara a detine permis sunt judecate la fel, asadar dupa ce s-a intamplat acest lucru, veti fi nevoit sa contactati imediat un avocat penalist.