Delapidare Noul Cod Penal

Conform Noului Cod Penal, infractiunea de delapidare reprezinta folosirea, traficarea sau insusirea unor balori, bani sau a unor bunuri de catre un functionar public in interesul propriu sau in interesul altei persoane. Aceasta infractiune se pedepseste cu inchisoare de la 2 ani pana la 7, precum si interzicerea ocuparii unei functii publice.

Articolul 215 din Vechiului Cod Penal car presupunea pedeapsa cu inchisoarea de la 1 la 15 ani pentru persoanele care ocupa functii publice si au sustras bunuri sau valori pe care le-au avut in gestiune pentru scopul folosirii personale sau a altora, a fost ulterior modificat, pedeapsa fiind redusa la maxim 7 ani.

Daca savarsirea infractiunii de delapidare a avut consecinte care s-au dovedit a fi deosebit de grave, pedeapsa cu inchisoare poate fi de la 10 pana la 20 de ani, precum si interzicerea dreptului de a ocupa o functie publica. Agravarea infractiunii atrage urmarirea imediata a suspectului, care a produs un prejudiciu deosebit de mare – paguba materiala ridicandu-se la suma de peste 2.000.000 de lei.

Odata cu punerea sub acuzare si cercetare penala in urma savarsirii infractiunii de delapidare , urmeaza administrarea probelor in cauza. Pentru a fi pronuntata infractiunea de delapidare trebuie sa existe o legatura intre fapta savarsita si paguba. In cazul in care va aflati in aceasta cauza, unde probele administrate nu pot dovedi legatura dintre cele doua si totusi sunteti pus sub urmarire penala, apelati de urgenta la un avocat specializat in drept penal.

Infractiunea de delapidare poate fi savarsita si in forma continuata, unde actiunile se comit de acelasi subiect,  pe baza acelorasi rezolutii infractionale si urmarirea vatamarii acelorasi valori sociale.

Delapidarea, conform Noului Cod Penal presupune aplicarea unei pedepse complementare care consta in interzicerea dreptului de a ocupa o functie publica si interzicerea dreptului de a ocupa o functie ce implica exercitiu pentru autoritatea de stat, precum si alegerea in autoritatile publice.

Infractiunea de delapidare se incadreaza la infractiunile de serviciu, prin care s-a produs o paguba efectiva sau eventuala. Inculpatul sau suspectul nu trebuie sa ocupe o anumita functie dintr-o anumita institutie, ci poate fi orice persoana fizica sau juridica ce are in gestiune bunuri, valori sau bani, care au fost sustrasi pentru a se putea folosi in scop propriu.

De exemplu, suspectul poate fi un agent de vanzari care efectueaza operatiuni false in scopul sustragerii banilor din casa de marcat, sau un functionar public ce sustrage valori pentru achitarea unor alte operatiuni.

Prin intermediul probelor administrate in urma cercetarii penale, va trebui sa se stabileasca o legatura intre fapta savarsita si paguba produsa ce are o anumita cauza. In cazu in care nu se dovedeste aceasta legatura, fapta nu paote fi incadrata drept infractiune de delapidare.

Fapta de delapidare atrage imediata urmarire penala si suspendarea din functia publica pe care o ocupa faptuitorul. Indiferent de modalitatea prin care s-a comis infractiunea, respectiv folosire, insusire sau traficare a valorilor, bunurilor sau banilor din patrimoniu, fapta constituie infractiune si se pedepseste conform legii.