Calcul prejudiciu evaziune fiscala

Pedeapsa cu inchisoare pentru evaziunea fiscala se aplica in cazul in care prejudiciul ajunge la o anumita valoare. Astfel, evaziunea fiscala poate fi contraventie sau infractiune in functie de suma prejudiciului neachitat, sustras sau ascuns de catre contribuabil. Contraventia reprezinta neachitarea taxelor sau impozitelor datorate la stat, in timp ce infractiunea este compusa dintr-unul sau mai multi factori.

Pedeapsa cu inchisoare se aplica pentru urmatoarele prejudicii:

  • De la 2 la 8 ani se aplica pedeapsa pentru un prejudiciu a carei sume atinge 100.000 de Euro.
  • De la 7 la 13 ani se aplica pedeapsa pentru un prejudiciu a carei sume atinge 500.000 de Euro.
  • De la 9 la 15 ani se aplica pedeapsa pentru un prejudiciu a carei sume depaseste 500.000 de Euro.

Conform Articolului 9 din legea 241/2005, prejudiciul care depaseste suma de 100.00 de euro (in echivalentul monedei nationale), limita pedepsei minime si limita maxima creste cu 5 ani, iar in cazul unui prejudiciu mai mare de 500.000 de Euro (in echivalentul monedei nationale) limita minima si maxima a pedepsei creste cu 7 ani.

Calculul prejudiciului in evaziunea fiscala este foarte important pentru pedeapsa ce urmeaza a fi aplicata. De asemenea, prejudiciul sustras poate fi achitat de catre inculpat integral. Inculpatul poate restitui pe perioada urmaririi penale sau a judecatii pana la incheierea primului termen de judecata prejudiciul pentru fapta savarsita, pedeapsa acestuia poate fi redusa la jumatate.

Acest lucru nu este aplicabil in cazul in care inculpatul a mai savarsit o astfel de infratiune intr-un interval de 5 ani si a beneficiat de reducerea pedepsei. Cazurile in care pedeapsa este redusa la jumate sunt foarte putine, datorita faptului ca pe averea inculpatului se pune sechestru conform Codului de procedura fiscala si Codului Penal.

Evaziunea fiscala este o infractiune grava si se pedepseste ca atare. Din pricina faptului ca evaziunea fiscala atrage urmarirea penala si odata cu calculul prejudiciului pedeapsa este cea cu inchisoare, va trebui sa cereti ajutorul unui avocat specializat in drept penal.

Pentru a putea calcula cu exactitate prejudiciul in evaziunea fiscala se vor folosi diferite cursuri valutare, respectiv: cursul valutar de la data savarsirii infractiunii, cursul valutar de la data in care s-a emis decizia de impunere, cursul valutar de la data in care instanta de judecata a fost sesizata prin rechizitoriu, cursul valutar de la data in care s-a radiat din registrul comertului a societatii ale carei obligatii nu s-au achitat, cursul valutar de la data in care s-a efectuat raportul de expertiza si cursul valutar mediu al anului sau a lunii in care infractiunea a fost savarsita.

Calculul prejudiciului va fi facut de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie. Curtea va hotari daca se vor aplica toate cursurile valutare pentru a calcula prejudiciul sau doar cel la momentul in care s-a savarsit fapta.