Spalare de bani pedeapsa

Infractiunea de spalare de bani se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 12 ani. Prin termenul de spalare de bani se intelege actiunea de transfer de bunuri sau schimbul lor stiind ca provine din baza infractiunii, in scopul voalarii sursei acestor bunuri sau pentru a ajuta o persoana care a comis aceasta infractiune si din care au provenit bunuri, sa se sustraga de la urmarirea penala, de la judecata sau de la executarea pedepsei.

Tot la infractiunea de spalare de bani se incadreaza si voalarea sau disimularea adevaratei proveniente a bunurilor sau a drepturilor asupra bunurilor, stiind ca bunurile provin din comiterea infractiunii. Atat ascunderea naturii provenientei, cat si dobandirea sau folosirea bunurilor cunoscand circumstantele (provenirea lor din savarsirea infractiunii) constituie infractiunea de spalare de bani.

Conform articolului 118 din Codul Penal, bunurile care au fost dobandite dupa comiterea infractiunii de spalare de bani, vor fi confiscate impreuna cu veniturile sau alte beneficii care au fost obtinute pe baza savarsirii infractiunii.

Exista posibilitatea ca bunurile obtinute in mod ilegal sa nu poata fi individualizate de cele obtinute in mod legal, astfel se va apela la confiscarea bunurilor pana se ajunge la concurenta valorii bunurilor care vor trebui confiscate. De regula, este util si benefic sa apelati la ajutorul unui avocat penal care va poate formula o aparare in fata instantei, aparare ce va conta foarte mult pentru verdictul instantei.

Comiterea infractiunii de spalare de bani atrage urmarirea penala imediata. Din pricina acestui fapt, va este recomandat sa cereti ajutorul unui avocat specializat in cazuri penale.

Echipa noastra de avocati va ofera asistenta juridica timp de 24 de ore, asadar in cazul in care aveti informatii despre identificarea persoanelor care au contribuit la comiterea infractiunilor le puteti furniza avocatului. Daca pe parcursul urmaririi penale, contribuiti la identificarea altor persoane care au obtinut bunuri prin comiterea infractiunii, pedeapsa se va reduce la jumatate.

Chiar daca nu ati dus la bun sfarsit savarsirea infractiunii, trebuie sa stiti ca si tentativa de spalare de bani se pedepseste conform legii. Din acest motiv, pentru a nu va agrava situatia, e indicat sa cereti sa fiti reprezentat de catre un avocat in instanta. Atat tentativa de spalare de bani, cat si complicitatea la comiterea faptei se pedepsesc. Complice poate fi si persoana care promite ca il va favoriza pe fapturitor, chiar daca fapta nu s-a produs.

In cazul in care fapta a fost comisa de o persoana juridica, instanta poate aplica una sau mai multe pedepse complementare, pe langa pedeapsa amenzii. Spalarea de bani reprezinta o infractiune care nu poate fi dezincriminata.

Bunurile ce fac obiectul spalarii de bani sunt bunuri provenite din comiterea infractiunii. Aceste bunuri reprezinta valori economice care pot rezolva nevoi materiale sau morale, fiind insusite de catre faptuitor.

Asadar, daca va aflati sub cercetare penala pentru comiterea infractiunii de spalare de bani, apelati imediat la un avocat specializat in drept penal care va poate apara libertatea si interesele in fata instantei.