Jurisprudenta evaziune fiscala

Evaziunea fiscala este un domeniu larg, unde mai multe fapte constituie infractiuni si se pedepsesc ca atare. Exista de asemenea si evaziunea fiscala legala (optimizare fiscala), unde intra mai multe actiuni precum: donatiile sau sponsorizarile pentru evenimente sau persoane, cheltuielile de protocol sau investirea unei parti sau a mai multor in achiztiile de masini si echipamente.

Pentru va fi mai usor de inteles, exista termeni si expresii definite pe intelesul tururor:

  1. Contribuabil este persoana fizica sau juridica ce datoreaza taxe si impozite precum la alte contributii la bugetul general consolidat.
  2. Bugetul general consolidat reprezinta intregul ansamblu al bugetelor publice si componente ale sistemului bugetar care au fost consolidate in scopul formarii unui intreg.
  3. Documentele legale sunt prevazute de Codul Fiscal, Codul Vamal si Codul de Procedura Penala care sunt elaborate dupa reglementarile legii 82/1991.
  4. Formularele tipizate cu regim special care sunt utilizate in domeniul fiscal reprezinta acte legale care se tiparesc si numeroteaza conform documentelor normative in vigoare.
  5. Obligatiile fiscale reprezinta totalitatea obligatiilor prevazute in Codul Fiscal si in Codul de Procedura Fiscala, unde se regasesc toate platile datorate catre stat de catre contribuabil.
  6. Operatiunea fictiva este cea prin care realitatea se disimuleaza cu ajutorul unor operatiuni pentru care a fost creata o aparenta, dar in fapt, ele nu exista.

Astfel, infractiunea de evaziune fiscala se pedepseste cu amenda de la 50.000.000 de lei la 300.000.000 lei in cazul in care contribuabilul nu reface documentele contabile care au fost distruse, in termenul stabilit de organele competente inscris pe documentele de control.

O alta infractiune este pedepsita cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda penala, este cea care are in vedere o persoana ce refuza in mod nejustificat prezentarea documentelor legale, dupa ce a fost somada de 3 ori.

De asemenea, tot cu inchisoare sau amenda se pedepseste persoana fizica sau juridica ce impiedica organele competente sa verifice sediile, incintele sau terenurile care au fost supuse verificarii, conform legii.

Retinerea la sursa sumelor ce reprezinta impozite sau contributii, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 an la 3 sau amenda penala.

Cu inchisoare de la 2 ani la 7 ani se pedepseste cel care a pus in circulatie timbre, banderole precum si formulare tipizate, fara drept, acte ce se folosesc in domeniul fiscal, regimul fiind unul special. De altfel, cu inchisoare de la 3 ani la 12 ani vor fi pedepsite persoanele care tiparesc sau pun in circulatie cu buna stiinta, timbrele, banderolele precum si formularele tipizate care au fost falsificate.

In functie de prejudiciul care a rezultat din infractiunea de evaziune fiscala, limita pedepsei cu inchisoarea se poate suspenda. Exista posibilitatea ca prejudiciul sa fie achitat in termenii stabiliti de lege, apelandu-se ulterior la reducerea pedepsei, incetarea urmaririi penale sau aplicarea pedepsei prin amenda. In cazul in care inculpatul a mai savarsit aceeasi infractiune si a beneficiat anterior de reducerea pedepsei, aceasta nu se mai poate aplica inca o data.