Delapidare de fonduri

Delapidarea de fonduri sau deturnarea presupune permutarea destinatiei fondurilor sau a resurselor materiale care au fost alocate unei institutii publice sau a unei autoritat, fara a respecta prevederile legale.

Aceasta infractiune se incadreaza la infractiunile de serviciu si se pedespeste cu inchisoare de la 1 an pana la 5 ani. Acceasi pedeapsa se aplica si in cazul schimbarii destinatiei fondurilor banesti care au provenit de la finantari publice sau au fost garantate de fonduri publice.

Functionarul public care isi intrebuinteaza fonduri sau le trafica pentru altii, fonduri care provin din avutul public si care au fost in administratia lui, savarseste infractiunea de delapidare de fonduri.

Delapidarea de fonduri se pedepseste astfel:

  • Pedeapsa cu inchisoare corectionala de la 3 la 5 ani, amenda incepand cu suma de 5.000 la 10.000 lei, precum si interdictie corectionala de la 1 la 3 ani, in cazul in care suma sau valorile ce au fost delapidate nu depasesc suma de 50.000 lei;
  • Pedeapsa cu inchisoare corectionala de la 3 la 7 ani, amenda incepand cu suma de 5.000 la 15.000 lei, precum si interdictie corectionala de la 3 la 5 ani, in cazul in care suma sau valorile ce au fost delapidate se incadreaza intre 50.000 si 1.000.000 lei;
  • Pedeapsa cu inchisoare corectionala de la 3 la 10 ani, amenda incepand cu suma de 10.000 la 20.000 lei, precum si interdictie corectionala de la 3 la 6 ani, in cazul in care suma sau valorile ce au fost delapidate depasesc prejudiciul de 1.000.000 de lei.

Daca inculpatul a savarsit vreun fals pentru a acoperi infractiunea de delapidare sau pentru a impiedica descoperirea profitului ce a rezultat din infractiune, prin distrugerea actelor sau orice efectuare a unui act fals, in functie de prejudiciul facut, pedeapsa se poate majora cu maxim 2 ani. Instanta poate lua hotararea de a condamna inculpatul, de a-i confisca averea si de a-i suspenda drepturile cu privire la pensie.

In momentul in care un functionar aproba sau efectueaza plati cu rea credinta, din partea unui bugetar la altul, fara a respecta prevederile legale, comite infractiunea de delapidare de fonduri, fiind pedepsit cu inchisoare corectionala de la 1 la 5 ani. Delapidarea de fonduri face parte din seria infractiunilor de coruptie, unde se pot cauza pertubari ale activitatii economico-financiare sau se pot produce pagube a instituriilor de stat, a unitatilor de interes public sau a unui organ.

Spre deosebire de Vechiul Cod Penal, in Noul Cod Penal, aceasta infractiune este catalogata drept infractiune de serviciu, deoarece autorul poate fi doar un functionar pubic, iar prin comterea infractiunii se disturba activitati ale institutiilor publice.

Comiterea infractiunii si tentativa de delapidare de fonduri se pedepseste conform Noului Cod Penal. Datorita faptului ca este o fapta penala, pentru a avea o buna aparare in instanta va fi nevoie de reprezentarea din partea unui avocat specializat in drept penal.