Pedeapsa proxenetism

Proxenetismul reprezinta o infractiune care face referire la relatiile sociale si atributele fundamentale pe care le are o persoana si implicit la deteriorarea lor.

Aceasta infractiune se pedepseste cu inchisoare si interzicerea unor drepturi. In functie de cum s-a produs infractiunea, pedeapsa se poate majora sau micsora. Proxenetismul se incadreaza la infractiunile privind traficul si exploatarea persoanelor vulnerabile, unde se pot afla minori, femei sau barbati.

Conform Codului Penal, practicarea prostitutiei sau determinarea unei persoane sau mai multor de a comite aceasta infractiune, precum si obtinerea unor foloase din urma practcarii prostitutiei, se pedepseste cu inchisoare de la 2 ani la 7 ani, dar si interzicerea unor drepturi. Indiferent daca infractiunea este comisa de o persoana sau mai multe, pedeapsa este aceeasi.

Pedeapsa pentru proxenetism se majoreaza daca o persoana sau mai multe au contribuit la inceperea sau continuarea prostitutiei prin constrangere. In acest caz, pedeapsa este de la 3 ani pana la 10, precum si interzicerea unor drepturi.  Cu atat mai mult cu cat faptele se comit fata de un minor, limitele pedepsei se pot majora cu jumatate.

Practicarea prostitutiei se refera la intretinerea actelor sexuale cu diferite persoane pentru a dobandi foloase pentru sine sau pentru o alta persoana.

In cazul in care ati fost victima unei astfel de practici, prostitutia realizandu-se prin santaj, cel mai util mod de a va apara interesele este sa apelati la un avocat. Pentru a incrimina persoana vinovata pentru practicarea prostitutiei, cu buna stiinta dar prin constrangere, necesitatea unui avocat specializat in drept penal este una foarte ridicata. Doar un astfel de reprezentant in instanta va poate apara drepturile si libertatea.

Exista posibilitatea ca victima in infractiunea de proxenetism sa fie chiar un minor, racolat in scopuri sexuale. In acest fel, persoana care a comis fapta de a propune unui minor a carei varsta de 13 ani nu este implinita, sa se intalneasca pentru a comite infractiunea de proxenetism, chiar daca propunerea s-a realizat la distanta, va fi pedepsita cu inchisoare de la 1 luna la 1 an sau prin sanctiunea cu amenda.

Pot fi sanctionate si persoanele care accepta practicarea prostitutiei, conform articolului 216 din Codul Penal. Daca o persoana utilizeaza serviciile prestate de o alta, stiind ca cea din urma este victima a proxenetismului sau a traficului de persoane in scopul prostitutiei, aceasta va fi pedepsita cu inchisoare de la 6 luni pana la 3 ani. Se poate aplica si o amenda, in cazul in care fapta nu a constituit o infractiune mai grava.

Pe langa proxenetism, in fata instantei va conta si modul prin care s-a practicat prostitutia. Spre exemplu, practicarea prostitutiei prin santaj – persoana care constrange o alta sa faca un anumit lucru, pentru ca aceasta sa dobandeasca un folos, se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani.

Tentativa de santaj sau tentativa de proxenetism se pedepsesc de asemenea. Amenintarea pentru practicarea proxenetismului se sanctioneaza cu aceeasi pedeapsa ca si santajul.