Proxenetism Cod Penal

Conform Codului Penal, proxenetismul face parte din categoria infractiunilor traficului si exploatarii persoanelor vulnerabile. Pentru pedeapsa comiterii infractiunii de proxenetism se va lua in considerare modul prin care s-a savarsit aceasta, respectiv: sub constrangere (prin amenintare, santaj), prin racolarea de persoane (minore sau nu) sau constient.

Pedeapsa pentru persoana care determina sau inlesneste practicarea prostitutiei sau obtinerea unor bunuri din urma practicarii acesteia, de catre mai multe persoane sau de catre una singura este cu inchisoare de la 2 ani la 7 ani, iar exercitarea drepturilor de catre persoana sau persoanele respective va fi interzisa.

Daca practicarea prostitutiei se continua sau se incepe sub forma de constrangere, respectiv o persoana sau mai multe sunt amenintate sau santajate in scopul prostitutiei, pedeapsa cu inchisoare se va majora – incepand cu 3 ani pana la 10 ani, dar si interzicerea exercitarii unor drepturi. Limitele speciale ale pedepsei se pot majora in cazul in care prostitutia s-a practicat de fata cu un minor.

In cazurile in care se apeleaza la racolarea minorilor in scopul practicarii prostitutiei, indiferent de modul in care s-a luat legatura cu minorul, se aplica pedeapsa cu inchisoare sau amenda.

Daca o persoana ii propune unui minor a carei varste nu este de 13 ani, sa comita un act prevazut in Codul Penal intre articolele 220 si 221, aceasta va fi cercetata penal si pedepsita cu inchisoare de la o luna la 1 an sau prin amenda. Nu doar practicarea prostitutiei este sanctionata, ci si propunerea unei astfel de fapte.

Minorii care au fost racolati in scopuri sexuale, au fost si sunt in continuare atrasi de promisiuni, prin santaj sau amenintari. De cele mai multe ori, aceste lucruri se datoreaza mai multor elemente, cum ar fi lipsa oricarei ocupatii, somajul, lipsa unor mijloace de existenta sau lipsa unei familii. In acest caz, este absolut necesara apelarea la un avocat specializat in drept penal. Rolul avocatului este de a va apara drepturile, interesele si libertatea in instanta.

Printre cazurile de proxenetism sunt incluse si persoanele care intretin relatii sexuale cu persoane vulnerabile, respectiv folosesc serviciile unei persoane care a fost exploatate.

Conform Codului Penal, daca o persoana foloseste serviciile prestate de o persoana, sau daca accepta intretinerea relatiilor sexuale cu o persoana despre care se stie ca e victima a traficului de persoane, aceasta va fi pedepsita cu amenda sau cu inchisoare de la 3 luni la 6 ani. Pedeapsa cu amenda se aplica in cazul in care persoana nu comite fapte care constituie o infractiune grava.

Constrangerea unei persoane prin santaj sau amenintare, sa se prostitueze in scopul obtinerii unui folose nepatrimonial in mod injust, pentru propria persoana sau pentru alta, se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani. Daca amenintarea este de a da in vileag o fapta imaginara sau reala, fapta care este compromitatoare pentru persoana abuzata sau pentru un membru al familiei, se aplica aceeasi pedeapsa.

Proxenetismul, conform Codului Penal este o infractiune si se pedepseste numai cu inchisoare.