Spalare de bani

Spalarea de bani reprezinta o infractiune si se pedepseste cu inchisoare. In aceasta infractiune se incadreaza mai multe actiuni care pot avea ca pedepsa inchisoare de la 3 la 12 ani.

Urmatoarele fapte se pedepsesc cu inchisoare, constituind infractiunea de spalare de bani:

  • Voalarea adevaratei naturi a bunurilor, a provenientelor, a dispozitiei si drepturilor acestora, fiind constient de faptul ca bunurile rezulta din savarsirea infractiunii de spalare de bani.
  • Transferul sau schimbul de bunuri, stiind ca provin din urma savarsrii infractiunii, pentru a le ascunde sau a disimula originea bunurilor si ajutarea persoanei care a comis infractiunea sa se sustraga de la urmarire, executia pedepsei sau judecata.
  • Folosirea, detinerea sau dobandirea bunurilor, stiind ca au rezultat din comiterea unei infractiuni.

Se acorda o pedeapsa cu inchisoare de la 3 la 10 ani pentru persoanele care impiedica identificarea sursei unor venituri, drepturi de proprietate sau bunuri, indiferent daca acea persoana cunoaste sau nu natura de provenienta a celor mentionate mai sus. Aceasta fapta este o infractiune chiar si atunci cand este comisa de un autor sau de un participant la fapta din care provine bunul.

Termenul de bunuri reprezinta bunuri corporale sau necorporale, acte judicie, documente care atesta titluri sau drepturi cu privire la bunuri mobile sau imobile.

Atat comiterea infractiunii de spalare de bani, cat si tentativa acestei infractiuni se pedepseste. In cazul in care fapta a fost comisa de o persoana judidica, instanta va aplica dupa caz, pe langa pedeapsa amenzii, mai multe pedepse complementare, cum ar fi: inchisoarea, amenda sau detentiunea pe viata.

Persoana care a savarsit infractiunea de spalare de bani, urmand a fi urmarita si pe parcursul urmaririi penale faciliteaza identificarea pentru a trage la raspundere alti participanti la comiterea infractiunii, va beneficia de reducerea limitei de pedeapsa prevazute de lege, la jumatate. De asemenea, acelasi lucru se aplica si in cazul in care persoana urmarita penal denunta alta sau alte persoane in ceea ce priveste savarsirea infractiunii.

In urma identificarii bunurilor provenite din comiterea infractiunii de spalare de bani, acestea se confisca. Daca bunurile urmate a fi confiscate nu pot fi gasite, se va confisca echivalentul lor in bani sau in bunuri ce au fost dobandite cu ajutorul savarsirii infractiunii.

Se confisca si alte beneficii materiale obtinute prin comiterea infractiunii, precum si veniturile realizate. Daca bunurile obtinute in mod ilegal nu pot fi individualizate de cele in mod legal, se vor confisca bunuri pana la atingerea valorii celor supuse confiscarii.

Incalcarea legii si a prevederilor legale atrag raspundere civila, disciplinara sau dupa caz, contraventionala sau penala. In urma savarsirii infractiunii de spalare de bani, luarea unor masuri pentru urmarirea si combaterea infractiunii sunt obligatorii.

Autoritatile competente vor urmari penal suspectul sau suspectii in vederea identificarii adevaratului inculpat in comiterea acestei infractiuni. Atat tentativa cat si complicitatea la spalare de bani se pedepsesc conform legii.