Conducere fara permis prima abatere

Conducerea unui autovehicul pe drumurile publice fara detinerea permisului pentru conducere constituie o fapta grava si se poate pedepsi cu inchisoare de pana la 5 ani sau cu amenda. Codul Rutier prevede pedepse cu inchisoare cu executare sau suspendare sau amenzi. In cazul primei abateri, unde inculpatul a avut circumstante atenuante, acesta se poate alege doar cu o amenda, dar pentru acest lucru este necesara prezenta unui avocat penal.

Avocatii sunt persoane fundamentale in cazul conducerii fara permis la prima abatere. Este posibil ca inculpatul sa formuleze gresit apararea, iar din aceasta sa rezulte inchisoarea cu executare. Inculpatul va fi pus sub cercetare penala, dosarul fiind analizat de catre specialisti in vederea aplicarii unei sanctiuni.

Pentru ca inculpatului sa nu i se aplice pedeapsa inchisorii cu executare este necesara prezenta unei forme de aparare, respectiv un avocat penal. In vederea aplicarii pedepsei de inchisoare cu suspendare sau amenda sunt mai multe circumstante de care pot depinde aceste pedepse.

Practica judiciara prevede urmatoarele: daca cei care au condus un autovehicul pe drumurile publice fara a poseda permis de conducere si sunt la prima abatere, ne mai avand legatura cu legea penala, judecatorii vor opta pentru pedeapsa cu suspendare.

In functie de fiecare inculpat si circumstantele in care s-a intamplat savarsirea acestei infractiuni, precum si de modul in care inculpatul este aparat, se opteaza pentru suspendare sau executare – mai mult sau mai putin timp (de la 6 luni la 5 ani).

De asemenea, timpul de executare sau suspendare a pedepselor variaza in functie de gravitatea faptelor. Astfel, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de catre o persoana care nu detine permis de conducere se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani.

Conducerea unui vehicul pentru care legea prevede detinerea permisului de conducere de catre o persoana a carui permis este necorespunzator categoriei din care vehicului face parte sau permisul a fost retras sau anulat se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni pana la 5 ani.

Cei care incredinteaza un autovehicul persoanelor despre care stiu ca nu detin permis de conducere intr-una dintre situatiile de mai sus sau conduc sub influenta alcoolului sau a substantelor interzise vor fi sanctionati cu aceeasi pedeapsa.

In vederea obtinerii pedepsei minime cu suspendare, avocatul penal este factorul cheie. Atunci cand ati fost pus sub cercetare penala de catre organele competente, va trebui sa apelati imediat la un avocat specializat in dreptul penal. Avocatii nostri va stau la dispozitie pentru consiliere juridica timp de 24 de ore pe zi. Cu o rata de peste 300 de cazuri castigate, specialistii nostri va pot apara interesele, libertatea si drepturile cu o implicare de 100%!