Denunt evaziune fiscala

Evaziunea fiscala reprezinta o infractiune si se pedepseste conform Noului Cod Penal. Sanctiunile aplicabile pentru acest tip de infractiune este inchisoarea si/sau amenda.

Daca suspectati o persoana sau o institutie de evaziune fiscala, puteti face un denunt in legatura cu aceasta fapta. Mai intai, asigurati-va ca aveti toate detaliile referitoare la infractor, iar mai apoi efectuati denuntul. In cazul in care denuntul este facut cu rea intentie, persoana care l-a efectuat risca pedeapsa cu inchisoare.

Se aplica pedeapsa cu inchisoare, precum si interzicerea unor drepturi, daca s-a produs infractiunea pentru ca persoana sau institutia sa se sustraga de la indeplinirea obligatiilor fiscale.

Evaziunea fiscala poate fi reprezentata de una sau mai multe fapte, respectiv:

  • Voalarea unei surse care poate fi impozabile, sau a bunului care poate fi taxat sau impozat.
  • Evitarea sau omiterea totala sau partiala a actelor contabile sau a veniturilor realizate.
  • Evidentierea unor operatiuni fictive.
  • Distrugerea unor acte contabile, a caselor de marcat electronice sau a altor mijloace ce pot stoca date cu privire la obligatiile fiscale.
  • Evitarea verificarilor fiscale sau vamale prin incercarea de a se sustrage de la acestea sau indicarea inexacta a sediilor principale unde se afla persoane verificabile.
  • Degradarea bunurilor sechestrate conform Codului de Procedura Fiscala si celui de Procedura Penala.

In cazul in care se produce un prejudiciu a carei suma este mai mare de 100.000 EURO, in echivalentul monedei nationale, limita minima si limita maxima a pedepsei cu inchisoare se va majora cu 2 ani. Daca prejudiciul produs in urma comiterii infractiunii depaseste suma de 500.000 EURO, echivalent in moneda nationala, limita minima si maxima se majoreaza cu 3 ani. Pedeapsa cu inchisoare pentru evaziune fiscala poate fi de la 2 la 8 ani, de la 7 la 13 sau de la 9 la 15 ani.

Denuntul pentru evaziune fiscala trebuie sa fie facut intr-o procedura specifica, unde toate motivele sa fie intemeiate si sa existe probe care sa incrimineze. Denuntul trebuie sa contina toate documentele relevante pentru a putea identifica operatorul economic. In functie de ce se sesizeaza, se va pregati un control.

Verificarea din partea reprezentantilor ANAF se va face prin personalul acestora, iar verificarea se va desfasura la momentul oportun. Dupa finalizarea operatiunii, se iau masuri legale impotriva evazionistului, respectiv amenda sau sanctiunea complementara sau intr-un caz mai dificil – inceperea urmaririi penale.

De cealalta parte, denuntatorul trebuie sa aiba pregatite toate informatiile necesare incriminarii unei organizatii sau a unei persoane. Identitatea celui care denunta este protejata, conform legii.

Daca prin sesizarea facuta se va ajunge in instanta, organele judiciare vor stabili care este raspunderea in parte a tuturor. Daca acuzatiile nu pot fi juste, se apeleaza la actiuni de despagubire din partea denuntatorului. Este posibil sa fie efectuate si acuzatii penale, in acest caz se apeleaza la demersuri pentru denuntul calomnios – infractiune ce se pedepseste cu inchisoarea.