Evaziune fiscala persoane fizice

Evaziunea fiscala constituie o infractiune si se pedepseste conform Codului de procedura fiscala. Aceastei infractiuni i se atribuie pedeapsa cu inchisoare si variaza in functie de valoarea prejudiciului.

Pentru a intelege in totalitate contextul legal sunt explicati mai jos termenii reprezentativi ai legii nr 241/2005.

Contribuabilul este persoana fizica, juridica sau o entitate a carei personlaitate este alta in afara de cea juridica, ce datoreaza taxe, contributii, impozite si alte sume catre bugetul general consolidat. Orice persoana fizica sau juridica ce are venituri ce sunt considerate impozabile si datoreaza taxe si impozite este supusa legii.

Obligatiile fiscale sunt prevazute de Codul de procedura fiscala si de Codul fiscal, respectiv o taxa care este prevazuta in codurile acestea, este obligata sa fie declarata.

Evaziunea fiscala reprezinta savarsirea acestor fapte de catre persoanele fizice sau juridice: voalara bunurilor sau a surselor taxabile, ascunderea actelor contabile sau a documentelor legale precum si ascunderea veniturilor realizate, distrugerea actelor contabile sau a aparatelor de taxat si marcat, refuzarea fara un motiv intemeiat a varificarilor financiare, fiscale sau vamale, degradarea bunurilor ce au fost sechestrate conform Codului de procedura fiscala si a Codului de procedura penala.

Legea 241/2005 nu prevede limite de la care fapta comisa poate fi considerata o infractiune, ci doar limitele de la care pedeapsa devine dura, astfel ca de la suma de pana la 100.000 de Euro riscati inchisoare de la 2 la 8 ani, pana la suma de 500.000 de Euro intre 7-13 ani, iar ce trece de 500.000 de Euro se pedepseste cu inchisoare de la 9 la 15 ani.

Neplatirea la timp a impozitelor si a contributiilor la stat se pedepseste cu amenda, deoarece constituie o contraventie si nu o infractiune. Suma amenzilor variaza in urmatoarele moduri:

  • De la 1.000 de lei pana la 1.500 se aplica amenda pentru persoanele fizice care nu au platit in termenii legali taxele sau impozitele datorate sau daca obligatiile fiscale sustrase au ajuns la suma de 50.000 de lei.
  • De la 4.000 de lei pana la 6.000 de lei se aplica amenda pentru persoanele fizice care au sustras obligatiile fiscale, iar suma acestora este cuprinsa intre 50.000 si 100.000 de lei.
  • De la 6.000 de lei pana la 8.000 de lei se aplica amenda pentru persoanele fizice care au sustras obligatiile fiscale, iar suma acestora este mai mare de 100.000 de lei.

Pentru fiecare intarziere in ceea ce priveste platirea taxelor si a impozitelor se adauga un procent. Tot cu amenzi si penalizari pot fi sanctionate si persoanele juridice, suma amenzilor fiind marita, ajungand pana la un maxim de 25.000 de lei.

Daca ati savarsit o contraventie sau o intractiune, aveti neaparata nevoie de ajutorul unui avocat penal. In cazul contraventilor, pedeapsa maxima este amenda, dar in cazul infractiunilor pedeapsa este doar cu inchisoare. Cercetarea penala impreuna atrage o fapta penala pe care doar un avocat specializat in acest domeniu  o poate solutiona.