Cazuri de evaziune fiscala

Conform articolului 9 din legea 241/2005, evaziunea fiscala reprezinta o infractiune si pedeapsa aplicata este cea cu inchisoarea si interzicerea unor drepturi. Durata pedepsei variaza in functie de prejudiciu. Exista cazuri de evaziune fiscala legala, cunoscuta si sub numele de “optimizare fiscala”. In aceasta se incadreaza mai multe activitati care pot fi considerate legale.

Cazurile de evaziune fiscala legala:

  • Donatii sau sponsorizari catre evenimente sau persoane.
  • Investirea unei parti sau a mai multor dintr-un profit in achizitiile de echipamente sau masini pentru activitatea desfasurata
  • Cheltuieli de protocol.

Obtinerea unui castig intr-un mod rapid si usor duce de cele mai multe ori la fraude, unde obligatiile fiscale catre stat nu sunt indeplinite. In momentul in care un contribuabul nu indeplineste aceste obligatii intra sub legea 241/2005, lege care sanctioneaza penal orice organizatie sau persoana care nu respecta termenii legali de plata.

Exista cazuri de evaziune fiscala in care diferite societati sau persoane fizice se sustrag de la plata obligatiilor fiscale pe care le au. Cel mai des intalnit caz este cel de nedeclarare sau declarare inexacta a veniturilor realizate. Aceasta reprezinta infractiune si se pedepseste cu inchisoare.

Obligatia de a declara operatiile comerciale precum si veniturile  realizate este foarte importanta pentru toate persoanele fizice sau juridice. Desigur ca nerespectarea acestei obligatii reprezinta infractiunea de evaziune fiscala si atrage dupa ea verficari masive la sediul societatii sau la domiciliul persoanei in cauza.

Pe langa nedeclararea veniturilor realizate, ascunderea bunurilor si a surselor care pot fi taxbile este un alt caz de evaziune fiscala care poate fi pedepsit cu inchisoare de la 2 ani la 8. Acest caz se numara printre cele mai des intalnite infractiuni.

Atunci cand veniturile nu sunt declarate in mod corect intervin verificarile fiscale, vamale sau financiare, iar sustragerea de la acestea reprezinta o infractiune. Declararea inexacta a locatiei sediilor sau domiciliilor unde vor avea loc verificarile atrage pedepse dure precum cea cu inchisoarea.

Una dintre cele mai importante obligatii ale contribuabilului este sa declare valorile care pot fi impozabile, bunurile, taxele, contributiile si alte sume pe care le datoreaza statului. Contribuabilul poate fi o persoana fizica, juridica sa oricare alta ce nu are personalitate juridica si datoreaza contributii, taxe si impozite catre bugetul general consolidat al statului.

Evaziunea fiscala nu este pedepsita cu amenda, ci doar cu inchisoare, de aceea cel mai indicat este sa incercati sa faceti profit real si in acelasi timp legal. In cazul in care ati fost pus sub acuzare de evaziune fiscala sau o alta persoana se afla in aceasta cauza, puteti apela la un avocat.

Cazurile de evaziune fiscala pot fi reclamate si cu rea-intentie, unde reclamantul nu are suficiente dovezi pentru a va incrimina, astfel solutionarea acestui caz de catre un avocat penal este ideala. Reclamantul poate fi pus sa plateasca despagubiri si poate fi acuzat de calomnie, infractiune a carei pedepse este cea cu inchisoarea.