Infractiunea de delapidare

Infractiunea de delapidare era incadrata la infractiuni contra patrimoniului, acum, conform Noului Cod Penal, aceasta este catalogata drept infractiune de serviciu. Incadrarea ei la infractiuni de serviciu se datoreaza faptului ca prin comiterea faptei se distruge relatia sociala de serviciu, iar mai apoi este afectat patrimoniul. Aceasta infractiune se imparte in trei variante, respectiv: varianta tip, agravata si atenuata.

Varianta tip presupune folosirea, insusirea sau traficarea unor valori, bani sau alte bunuri de catre un functionar public care le-a avut in gestiune sau administrare, pentru interesul sau sau al altuia.

Varianta agravata se refera la comiterea aceleasi fapte, dar si producerea consecintelor deosebit de grave, unde prejudiciul depaseste suma de 2.000.000 lei. Varianta atenuata presupune realizarea faptelor de catre o persoana sau in legatura cu o persoana care exercita o insarcinare, permanent sau temporar, a carei naturi nu are importanta, serviciul persoanelor fizice sau a celor juridice.

Intre persoanele care au bunuri in gestiune si administrare exista o diferenta. Astfel ca persoana care are in gestiune bunuri, valori sau bani, au contact direct cu acestea prin atributiilr sale. Primirea, pastrarea si eliberarea bunurilor sunt direct efectuate de cel care le are in gestiune. Administrarea bunurilor se refera la comtactul juridic, contact care s-a concretizat in actele pe care le are.

Delapidarea constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare. Aceasta poate fi comisa de o persoana sau de mai multe (complici). Pedeapsa aplicata pentru o astfel de infractiune este cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea dreptului de a ocupa o functie publica sau de a exercita ocuparea. Chiar daca infractiunea nu este indeplinita, tentativa se pedepseste de asemenea.

Exista cazuri unde o persoana poate administra bunurile alteia, pe baza unei situatii morale sau firesti. Aceasta nu poate fi incadrata la comiterea unei fraude. Parintele poate administra bunuri ale copilului sau sotul care le administreaza pe cele ale celuilalt sot. De asemenea, unele persoane au obligatia de administrare a bunurilor altor persoane fizice: executorul testamentar, tutorele, depozitatul, administratul unui impbil, curatorul si asa mai departe.

Pentru a putea comite infractiunea de delapidare, este necesar ca autorul sa fie pus in mod real in stapanirea banilor, a bunurilor sau valorilor, pentru a-si putea exercita dreptul de conservare si administrare a bunurilor respective. Infractiunea de delapidare are un subiect activ dublu calificat, unde se incadreaza doar functionar-gestionar sau functionar-administrator.

Aceasta infractiune se incadreaza la infractiunile in forma inchisa, iar continutul ei fiinnd ulul alternativ. Delapidarea are mai multe forme prin care se poate executa, respectiv insusire, folosire sau traficare a bunurilor. Nu doar sub forma de bani, ci si sub forma de bunuri mobile sau imobile sustrase de la patrimoniu, reprezinta delapidare si se pedepseste conform legii.