Cod Penal evaziune fiscala
Conform Codului Penal, evaziunea fiscala constituie o infractiune si se pedepseste cu inchisoare. Pedepsele pentru acest tip de infractiune au fost majorate, precum si accesoriile fiscale. Infractiunea de evaziune fiscala se pedepseste doar cu inchisoarea, durata pedepsei fiind stabilita de suma prejudiciului.
Cu inchisoare de la 2 ani la 8 ani si cu interzicerea unor drepturi se pedepsesc urmatoarele:
- Voalarea unui bun sau a unei surse care poate fi taxata sau impozitata.
- Ascunderea totala sau partiala a evidentei in care se afla acte contabile sau alte documente ce atesta veniturile reale realizate sau operatiunile comerciale.
- Profilarea in documente contabile a cheltuielilor care nu au fost create pe baza operatiunilor reale sau profilarea operatiunilor fictive.
- Distrugerea, voalarea sau alterarea documentelor contabile, a memoriilor aparatelor de taxat sau a caselor de marcat electronice, dar si a altor mijloace unde se pot stoca date cu privire la operatiunile comerciale efectuate.
- Dubla evidentiere a actelor contabile prin inscrisuri si mijloace de stocare a datelor.
- Evitarea fara motiv a efectuarilor financiare, fiscale sau vamale, precum si nedeclararea sau declararea fictiva in ceea ce priveste sediul principal sau secundar al persoanelor care urmeaza a fi verificate.
- Instrainarea sau degradarea din partea debitorului sau a tertelor persoane a bunurilor care au fost sechestrate conform prevederilor Codului de Procedura Fiscala si a celui de Procedura Penala.
In functie de prejudiciul care a fost sustras, pedeapsa se mareste. Asadar cu ajutorul unor fapte prevazute mai sus s-a produs un prejudiciu a carei sume depaseste 100.000 de euro (in echivalentul monedei nationale), limita minima si maxima a pedepsei pe care o prevede legea se va majora cu 2 ani.
In cazul unui prejudiciu a carei sume a depasit 500.000 de euro, limita minima si maxima a pedepsei pe care o prevede legea se va majora cu 3 ani. Astfel, pedeapsa cu inchisoare de la 7 la 13 ani se aplica pentru prejudiciul de pana la 500.000 de euro, iar de la 9 la 15 ani se aplica pentru prejudiciul ce depaseste suma de 500.000 de euro.
Accesoriile fiscale se compun din dobanzile de intarziere, pentru neplatirea la timp a obligatiilor financiare catre stat – 0,02%/zi de intarziere + penalitatea de nedeclarare. Penalitatea de nedeclarare prevazuta in Codul de Procedura Fiscala, articolul 181 se va calcula cu 100% din penalitatea de 0,08%/zi de inarziere. Cuantumul total al accesoriilor fiscale datorate va ajunge la 66%/an.
Cazurile de evaziune fiscala pot fi reclamate de catre o persoana sau de catre o institutie. In cazul reclamantului, acesta trebuie sa aiba toate dovezile necesare pentru o astfel de acuzate.
In ceea ce priveste acuzatul, este necesar sa apeleze la ajutorul unui avocat penal. Avocatul penal are un rol elementar intr-o astfel de infractiune. Prin reprezentarea in fata instantei de catre un avocat, sansele de castigare a procesului penal cresc, in timp ce fara un avocat s-ar putea ca situatia sa se inrautateasca.