Delapidare Cod Penal

Delapidarea reprezinta, conform Codului Penal, un functionar public care isi insuseste, traficheaza sau foloseste in interesul sau sau al altuia, bunuri, valori sau bani pe care le administreaza, fiind pedepsit cu inchisoare de la 2 ani la 7 ani, dar si interzicerea ocuparii unei functii publice. Atat comiterea acestei infractiuni, care se incadreaza la infractiunile de serviciu, cat si tentativa de delapidare se pedepseste conform legii.

Infractiunea de delapidare face parte din infractiunile in forma inchisa. Modalitatile de savarsire nu sunt doar prin folosirea bunurilor, ci si prin insusirea si traficarea lor, continutul infractiunii este unul alternativ. Sustragerea de bani, valori sau bunuri aflate in gestiunea faptuitorului, prin insusire, folosire sau traficare, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare.

Insusirea bunurilor aflate in atributia de serviciu a unui faptuitor, este o parte componenta a infractiunii de delapidare. Persoana care efectueaza insusirea bunurilor isi trece bunurile definitiv in stapanirea sa. Inculpatul care a sustras sume de bani, producand un prejudiciu, efectuand fictiv mai multe operatiuni este incriminat pentru infractiunea de delapidare.

Folosirea unor sume extrase din patrimoniu, in scopul personal al faptuitorului pentru a acoperi alte lipsuri sau pentru a achizitiona aparaturi utile pentru el sau alte persoane, fara a inregistra operatiunea pentru folosul societatii, iar pentru folosirea lor nu este perceputa chirie, este de asemenea o alta componenta a infractiunii de delapidare.

Traficarea este o alta modalitate normativa de delapidare, ce presupune ca faptuitorul si-a insusit profitul pe care l-a realizat in urma supunerii bunurilor pentru operatiuni speculative. Aceste operatiuni reprezinta sustragerea bunului din sfera patrimoniului unitatii publice sau a unitatii private si dat in folosinta altei persoane, pentru un profit sau castig, reprezinta tentativa de delapidare calificata.

De retinut este ca faptuitorul nu trebuie sa sustraga doar monetar pentru a fi cercetat pentru delapidare, ci si bunuri folosite in scop personal sau de catre alte persoane in vederea obtinerii altor bunuri.

In cazul in care sunteti suspect de delapidare, urmarirea penala incepand in cer mai scurt timp posibil, este util sa apelati la un avocat specializat in drept penal. Daca se dovedeste ca sunteti inculpat, riscati pedeapsa cu inchisoarea, iar o formulare a unei aparari bune va face diferenta in instanta.

Delapidarea reprezinta si savarsirea unor acte materiale care se pot subsuma actiunilor de insusire, folosire sau traficare prin care s-a produs un prejudiciu material unei persoane vatamate. Aceasta fapta atrage urmarirea penala imediata.

Paguba poate consta in valoarea bunului, uzura materiala sau in schivalentul dobanzii, in functie de modalitatea de delapidare (insusire, olosire sai traficare).

Persoana care apeleaza la infractiunea de delapidare nu are dreptul de a folosi bunul din momentul in care a fost sustras din patrimoniu. Dupa cercetarea penala, persoana fizica sau juridica ce a comis infractiunea de delapidare ii poate fi interzis dreptul de a ocupa functii publice. Exista cazuri in care prin sustragerea bunului din gestiune nu s-a produs nicio paguba, infractiunea fiind catalogata drept abuz in serviciu.