Infractiunea de evaziune fiscala

Evaziunea fiscala reprezinta o infractiune si se pedepseste doar cu inchisoare. Desi exista cazuri in care neplatirea la timp a contributiilor la stat se pedepsesc cu amenda, legea nu prevede o suma de la care se considera evaziune fiscala, ci doar limita pedepselor in functie de prejudiciul produs. Prejudiciul la evaziunea fiscala este cel de care se tine cont la deciderea pedepsei, respectiv de la 2 ani la 8 ani, de la 7 la 13 sau de la 9 ani la 15 ani.

Infractiunea de evaziune fiscala se pedepseste cu inchisoare de la 2 ani la 8 ani in cazul in care s-au comis fapte prevazute la articolul 9 din legea 241/2005 din Codul Penal. Prejudiciul produs in urma comiterii acestei infractiuni are suma totala pana in 500.000 EURO, pedeapsa este intre 7 ani si 13 ani. Daca suma prejudiciului produs depaseste 500.000 EURO echivalent in moneda nationala, pedeapsa va fi de la 9 ani la 15 ani.

In urma neplatirii cu rea-credinta a taxelor, impozitelor si contributiilor la stat de catre contribuabil, care are ca rezultat obtinerea neindreptatita a unor sume de bani de la bugetul general consolidat reprezinta o infractiune a carei pedepse este cu inchisoare de la 3 ani la 10 ani. De altfel si tentativa de evaziune fiscala se pedepseste conform legislatiei in vigoare.

Se poate dispune si reducerea pedepsei, cat si interdictii si decaderi din unele drepturi. Daca s-a comis infractiunea de evaziune fiscala prin comiterea faptelor din articolul 8 si 9, iar pe perioada urmaririi penale sau pe parcursul judecatii pana se ajunge la primul termen de judecata, se achita integral prejudiciul produs, limitele pedepsei se reduc la jumatate.

Acest lucru este posibil doar pentru inculpatul care nu a mai savarsit o astfel de infractiune in termen de 5 ani.  Persoanele condamnate pentru infractiunea de evaziune fiscala nu mai pot fi administratori, reprezentanti legali, fondatori sau directori ai societatii comerciale. Daca totusi au fost pusi in functiile respective dupa condamnare, acestia vor fi decazuti din drepturi.

Evaziunea fiscala atrage luarea imediata a masurilor asiguratorii, cum ar fi instaurarea unui sechestru pe bunuri. In acest caz, achitarea integrala a prejudiciului de catre inculpat este aproape imposibila, datorita confiscarii si sechestrarii bunurilor, conform Codului de Procedura Fiscala si Codului de Procedura Penala.

Daca o persoana este suspecta de comiterea infractiunii de evaziune fiscala, se va dispune imediat o echipa care sa efectueze verificarile necesare la sediile principale sau secundare ale organizatiei respective.

Daca prejudiciul nu se poate stabili in cazul savarsirii infractiunii de evaziune fiscala, sumele vor fi determinate de organele competente, prin estimare, potrivit Codului de Procedura Fiscala.

In momentul stabilirii sumei, spre exemplu un prejudiciu de 100.000 EURO, acesta va fi convertit in moneda nationala cu ajutorul mai multor cursuri valutare care pot stabili suma exacta a prejudiciului. Asadar, prejudicul este cel care va stabili termenul pedepsei cu inchisoare. In acest caz, prezenta unui avocat penalist la procesul pentru care o persoana va fi judecata este neaparata.