Perchezitii evaziune fiscala

Infractiunile ce au loc la nivelul financiar, in special evaziunile fiscale au un impact deosebit asupra cursului bun al societatii in care traim. Fraudele in general si nesolutionarea lor pe baza lipsei de dovezi si informatii, unde legea protejeaza sau nu protejeaza adevaratul infractor, au o importanta ridicata in practica justitiei penale. Datorita necesitatii unei vaste cunoasteri si complexitatii acestor infractiuni, domeniul fraudelor fiscale este unul extrem de controversat.

Atunci cand se face o acuzare de infractiune fiscala, se iau in considerare declaratiile reclamantului, ale suspectului, ale inculpatului, a partii vatamate si a martorilor (daca exista), ulterior se identifica persoane si obiecte care au fost de folos in comiterea infractiunii.

In cazul in care nu sunt suficiente dovezi pentru a acuza o persoana sau o institutie, se apeleaza la metode speciale de supraveghere a activitatilor, cum ar fi interceptarea comunicatiilor, supravegherea video, audio sau efectuarea fotografiilor, localizarea si urmarirea cu ajutorul mijloacelor tehnice.

Obtinerea documentelor care sa ateste tranzactiile financiare ale persoanelor implicate (conturi, extrase de cont, identificarea conturilor bancare, cum s-au efectuat operatiunile bancare si online).

Metodele prin care o persoana sau o institutie va fi cercetatata includ perchezitia, obtinerea documentelor care atesta situatia financiara, ridicarea obiectelor si inscrisurilor, conservarea informatiilor, iar ulterior se face expertiza si constatarea.

Perchezitia se face conform Codului de Procedura Penala. Aceasta actiune nu se poate face decat daca exista o suspiciune fondata asupra infractiunii de evaziune fiscala. Perchezitia domiciliara sau a bunurilor aflate la domiciliu se face si la persoanele suspecte care r putea detine obiecte sau inscrisuri ce pot avea legatura cu evaziunea fiscala.

Perchezitia se efectueaza in momentul in care poate conduce la colectarea probelor, la descoperirea lor, precum si la prinderea suspectului sau a inculpatului. Pe langa perchezitia domiciliara, perchezitia vehiculelor din apropiere sau cele care se afla la domiciliile perechezitionate este si ea necesara, potrivit Codului de Procedura Penala.

Infractiunea de evaziune fiscala are nevoie imediata de perchezitie. Aceasta se bazeaza pe obtinerea probelor in cauza penala. Pentru a ridica documentele financiar-contabile care apartin societatilor comerciale sau a altor parti implicate si care pot stabili cuantumul prejudiciului, este necesara perchezitia.

Desigur ca este aproape imposibil ca una sau mai multe persoane juridice sau fizice care au legatura cu acest tip de infractiune sa puna la dispozitie toate documentele necesare de buna voie. In acest fel se obtine mandat de perchizitie domiciliara sau sediul/punctul de lucru unde s-ar putea afla probe incriminatorii.

Perchezitia nu este destinata doar gasirii probelor in cazul penal, ci si identifica bunurile mobile pe care se poate aplica sechestrul, in vederea recuperarii prejudiciului. Bunurile mobile pot fi stocuri de marfa cu o valoare mare, automobile, utilaje s.a.m.d.

La sediile sociale ale societatilor comerciala, punctele de lucru, domiciliile reprezentantiilor, asociatiile persoanelor fizice/juridice, la cele angajatilor si la alte persoane care pot presta activitati pentru cei implicati se poate face perchizitia, precum si la alte locatii care pot detine documentele necesare in vederea solutionarii fraudei.