Recuperare prejudiciu evaziune fiscala

Prejudiciul in cazul unei evaziuni fiscala este foarte important pentru stabilirea pedepsei care va fi aplicata inculpatului. Recuperarea prejudiciului in evaziunea fiscala, in cazul in care a fost achitat integral de catre inculpat inseamna reducerea pedepsei cu inchisoare sau aplicarea unei amenzi, in functie de suma prejudiciului.

Astfel ca, in cazul in care s-a savarsit o infractiune de evaziune fiscala prevazuta la articolul 8 si 9 din legea 241/2005, daca s-a stabilit printr-o hotarare judecatoreasca faptul ca inculpatul are obligatia de a acoperi intr-un an de la pronuntarea sentintei definitive prejudiciul care s-a produs ulterior din comiterea faptei, majorat cu 20% la care s-a adaugat dobanzile si penalizarile, inculpatul poate beneficia de suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere.

Este adevarat ca aceasta transformare de pedeapsa se aplica in cazul persoanelor cu resurse financiare extrem de mari, deoarece pe cele mai multe bunuri obtinute din savarsirea faptei, se va pune sechestru conform Codului de Procedura Penala si a celui de Procedura Fiscala.

In situatia in care inculpatul nu poate acoperi suma dispusa de catre instanta in termenul stabilit tot de catre aceasta, suspendarea executarii pedespei sub supraveghere devine pedeapsa inchisorii cu executare.

Este posibil ca pe perioada urmaririi penale sa in cursul judecatii, pana la dispunerea primului termen de judecata, inculpatul are posibilitatea de a acoperi prejudiciul in mod integral, care a fost majorat cu 20% + dobanzile si penalitatile aferente, instanta va renunta la procesul de urmarire penala.

O alta posibilitate de recuperare a prejudiciului in cazul evaziunii fiscale este ca inculpatul sa achite prejudiciul integral pe perioada judecatii pana cand se va termina cercetarea judecatoreasca, acesta va primi pedeapsa amenzii penale. Instanta va dispune doar o singura data acest tip de pedeapsa.

Toate aceste posibilitati reprezinta recuperarea in totalitate intr-un termen cat mai scurt, al prejudiciului si totodata oferirea posibilitatii inculpatului de a reduce pedeapsa. Desigur ca fiecare inculpat va beneficia de ajutorul reprezentarii din partea unui avocat, asadar in cazul unei astfel de infractiuni, asigurati-va ca il alegeti pe cel mai bun.

Intre cele 3 amendamente exista si o diferenta, astfel ca in cazul in care inculpatul achita integral prejudiciul pe perioada urmaririi penale, aceasta va inceta, dosarul sau clasandu-se. De cealalta parte, in cazul judecatii, acesta va primi o pedeapsa –amenda penala in cazul in care prejudiciul este achitat pana la terminarea cercetarii – sau pedeapsa inchisorii cu suspendare daca va achita in curs de un an de la data hotararii judecatoresti definitive.

Daca suma prejudiciului este de pana la 100.000 de euro si se recupereaza pana la primul termen de judecta, pedeapsa se aplica prin amenda penala. In cazul prejudiciului de pana la 50.000 de euro, unde se cauzeaza si se recupereaza ion aceleasi conditii, inculpatului i se va aplica o sanctiune administrativa care va fi inregistrata in cazierul sau judiciar.