Conducere fara permis

In Romania nu sunt atat de populare vehiculele pentru care nu sunteti nevoit sa detineti permis, astfel incat categoria vehiculelor care necesita permis este cea mai utilizata. Varsta minima pentru vehiculele care nu necesita detinerea permisului de conducere pot fi utilizate incepand cu varsta de 16 ani.

Datorita faptului ca vehiculele de tipul celor pentru care legea nu prevede detinerea permisului de conducere nu sunt atat de utilizate in Romania, conducerea fara permis a vehiculelor pentru care trebuie sa il aveti constituie o infractiune si se pedepseste cu inchisoare.

Conform articolului 335, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tranvai de catre o persoana care nu are permis de conducere poate primi pedeapsa cu inchisoare de la 1 la 5 ani.

De asemenea, in cazul in care permisul de conducere este necorespunzator categoriei sau subcategoriei din care vehiculul respectiv face parte sau permisul i-a fost suspendat sau retras, se aplica pedeapsa cu inchisoare de la 6 luni pana la 3 ani sau amenda. Aceleasi pedepse sunt valabile si pentru cei care incredinteaza vehicului unei persoane care nu detine permis sau i-a fost retras.

Traficul rutier presupune asumarea unui risc – producerea accidentelor. Atunci cand activitatea de condus este desfasurata de o persoana care nu cunoaste legislatia in vigoare sau nu are abilitatile necesare pentru a face acest lucru este considerata risc major si se sanctioneaza penal conform legislatiei in vigoare.

Pedeapsa cu inchisoare pentru cei care savarsesc infractiunea de conducere fara permis poate fi cu suspendare sau cu executare. Desi din cele mai multe cazuri rezulta inchisoare cu suspendare, daca inculpatul formuleaza gresit apararea, acesta se poate transforma in executarea pedepsei.

Pentru a fi aparat intr-un mod eficient cu posibil castig de cauza, ar trebui sa apelati la un avocat specializat in dreptul penal. Echipa noastra de specialisti va sta la dispozitie pentru toate cazurile penale.

Exista doua posibilitati in ceea ce priveste permisul: se anuleaza sau nu. Permisul de conducere se poate anula daca s-a obtinut in perioada in care titularul este cercetat sau judecat si ulterior condamnat prin hotarare judecatoreasca. Cazul in care permisul nu este anulat este in circumstanta in care instanta de judecata dispune amanarea aplicarii pedepsei sau renuntarea la aplicarea ei.

Redobandirea permisului sau capatarea acestuia prin examen auto daca inculpatul a fost acuzat se face in urmatoarele situatii:

  • Legea amnistiei a intervenit
  • De la data executarii pedepsei amenzii sau a privarii libertatii au trecut 6 luni.
  • Interzicerea dreptului de a conduce stabilit in instanta a expirat sau a fost revocata
  • De la data gratierii pedepsei sau a hottararii definitive judecatoresti in legatura cu suspendarea executarii pedepsei a trecut un an.

In momentul in care ati fost pus sub cercetare in cazul conducerii fara permis a unui autovehicul care necesita detinerea acestuia este indicat sa apelati imediat la un avocat. Un avocat penalist va va ajuta in ameliorarea situatiei si va lupta pentru drepturile si libertatile dumneavoastra.