Pedeapsa talharie

Talharia se intelege prin furtul comis prin intrebuintarea unor amenintari, comiterea violentelor sau prin punerea victimei in neputinta de aparare. Aceasta fapta constituie infractiune si se pedepseste conform Codului Penal – cu inchisoare. Limita pedepsei cu inchisoare se poate majora, in functie de circumstantele in care s-a produs talharia si starea de sanatate a victimei.

In cazul unei persoane care a savarsit un furt folosindu-se de violenta, amenintari sau prin aducerea victimei in stare de inconstienta sau neputinta de aparare, dar si furtul care a fost urmat de aceste mijloace pentru a pastra bunul furat sau pentru a elimina urmele infractiunii, in scopul infractorului de a-si asigura scaparea, aceasta va fi pedepsita cu inchisoare de la 2 ani la 7 ani, precum si interzicerea unor drepturi.

Exista mai multe moduri in care se poate produce talharia, sanctionate diferit fata de mai sus. Astfel, infractiunea de talharie este pedepsita cu inchisoare de la 3 ani la 10 ani si interzicerea unor drepturi daca s-a savarsit in urmatoarele circumstante:

  • De o persoana a carei fata nu se poate descoperi – este deghizata sau mascata
  • Fapta se produce pe timpul noptii
  • Cu ajutorul unei arme sau a unei substante care poate fi explozibila sau paralizanta
  • Cu ajutorul simularii calitatii oficiale
  • Prin violarea domiciliului sau a sediului profesional
  • Fapta care se produce intr-un mijloc de transport sau asupra unuia

Talharia care se incadreaza la infractiunile contra patrimoniului se sanctioneaza cu inchisoare de la 5 ani la 12 ani. Furtul savarsit pentru urmatoare bunuri se sanctioneaza cu acest tip de pedeapsa.

Asadar, in cazul in care s-a produs furtul titeiului, a etanului lichid, a benzinei, motorinei sau a altor produse petroliere sau gaze naturale din conducte, precum si componente ale sistemelor de irigatii, ale retelelor electrice, al unui dispozitiv sau sistem de alarmare in cazul situatiilor de urgenta se pedepseste conform articolului 229 din Codul Penal.

Tot cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si talharia asupra unui mijloc de interventie la cazuri de dezastre si urgente publice, furtul instalatiilor de siguranta a traficului rutier, aerian, naval sau feroviar, a bunurilor prin care se poate pune in pericol siguranta persoanelor aflate pe drumurile publice, furtul linilor, cablurilor sau echipamenteleor de telecomunicatii si radiocomunicatii.

Talharia care s-a savarsit intr-un mijloc de transport, pe timpul nopti, de o persoana deghizata, prin efractie sau folosirea unei chei mincinoase sau adevarate fara a avea drept asupra acesteia, precum si prin scoaterea din functiune a sistemelor de alarma sau supraveghere se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani.

In cazul in care talharia a avut fapte care se incadreaza intre articolele 233 si 235 a Codului Penal, din care a rezultat moartea victimei, pedeapsa poate ajunge de la 7 ani pana la 18, dar si interzicerea unor drepturi. Tentativa de talharie se pedepseste de asemenea.

Daca va aflati in postura victimei unei talharii, apelati de urgenta la un avocat penalist care va va indruma spre ce trebuie sa faceti in instanta, pentru ca agresorul sa fie pedepsit pentru fapta comisa.