Onorariu avocat penal

Avocatul penal are rolul de a apara si promova drepturile si libertatile omului. Prin profesia sa, avocatul e independent si se subjuga doar legii, statutului profesiei sale, dar si codului deontologic. Onorariul avocatului penal se stabileste in functie de complexitatea, precum si de volumul de munca pentru solutionarea cazului.

Plata onorariului unui avocat este stabilita de instanta, direct proportionala cu complexitatea cazului si volumul de munca exercitat pentru a-l rezolva. De asemenea, in functie de sentinta respectiva, se stabileste care va fi suma platita.

Sunt cateva norme pe care statutul profesiei le are in vedere in ceea ce priveste onorariul. Conform Articolului 127, un avocat are dreptul la onorariu precum si la acoperire costurilor facute pentru clientul pe care il reprezinta. Onorariul pe care il va primi se stabileste direct proportional cu amploarea, dificultatea si durata cazului respectiv.

Stabilirea onorariului avocatului penal se face in functie de:

  • Natura si dificultatea cazului
  • Volumul de munca exercitat pentru executarea unui mandat pe care clientul l-a primit
  • Notorietatea avocatului, titlurile pe care le detine, experienta, reputatia, specializarea si vechimea in munca a avocatului
  • Nivelul de importanta ale intereselor in cauza
  • Colaborarea cu alti specialisti datorita complexitatii si dificultatii cazului
  • Rezultatele obtinute in favoarea clientului datorita muncii pe care avocatul a depus-o
  • Situatia financiara pe care o are clientul
  • Presiunile in materie de timp in care avocatul penal se vede obligat de imprejurari sa actioneze asigurand serviciile legale.

Onorariul avocatului poate fi de mai multe tipuri si anume: onorariu fix, orar, de succes sau format din asocierea mai multor criterii prevazute la litera a,c din Art. 129. Onorariul forfetar (fix) este suma fixa care i se cuvine avocatului pentru serviciile prestate

Onorariul se stabileste pe ora de lucru, o suma fixa care i se cuvine pentru fiecare ora de servicii.De asemenea, onorariul poate fi atat fix, cat si orar si se datoreaza avocatului penal indiferent de ce rezultat a obtinut odata cu prestarea serviciilor profesionale.

Avocatul penal poate primi onorarii periodice din partea clientului sau. In completarea onorariului fix, avocatul poate solicita si obtine un onorariu de succesm daca rezultatul este unul in favoarea clientului sau. Onorariul de succes prespune platirea unei sume fixe sau variabile pentru a atinge un rezultat potrivit si acesta poate fi convenit alaturi de onorariul fix sau orar. In cazul in care procesul este unul penal, onorariul de succes poate fi practicat doar daca latura civila a cauze accepta acest lucru.

Asadar, onorariul unui avocat nu poate avea o suma minima sau maxima, totul depinzand de dificultatea rezolvarii cazului precum si volumul de munca pe care avocatul penal o presteaza pentru solutionarea acestuia.