Spalare de bani Cod Penal

Spalarea de bani se incadreaza in categoria crimelor si delictelor care se comit contra patrimoniului. Aceasta fapta constituie o infractiune si pedeapsa este una stricta, respectiv cu inchisoare de la 3 la 12 ani. Comiterea acestei fapte atrage dupa ea consecinte grave, asadar daca aveti informatii despre o posibila astfel de fapta, cel mai recomandat este sa discutati cu un avocat penal care va poate indruma.

Conform Codului Penal, spalare de bani inseamna:

  • Comutarea sau schimbarea unor bunuri care provin din comiterea infractiunii, de catre o persoana care este constienta de acest lucru, pentru a voala sau a disimula adevarata provenienta a bunurilor sau pentru a putea ajuta o persoana care a comis infractiunea din care au rezultat bunurile sa se poata sustrage de la urmarirea penala, de la judecata sau de la executarea pedepsei.
  • Ascunderea sau mascarea adevaratului mediu al dispozitiei, al provenientei, al circulatiei, al proprietatii sau al dispozitiei bunurilor, precum si al dreputilor acestora, stiind ca bunurile au rezultat din comiterea unor infractiuni.
  • Obtinerea, posedarea sau utilizarea bunurilor care provin din comiterea unor infractiuni, fiind constient de acest lucru.

Bunurile descrise mai sus pot fi mobile sau imobile, dar si corporale sau necorporale. De asemenea, tot la categoria bunurilor se incadreaza si actele juridice sau documente care pot atesta un titlu sau un drept referitor la acestea. In cazul comiterii acestei infractiuni, se aplica dispozitii din Codul Penal privind bunurile, prin confiscarea lor.

Daca bunurile ce urmeaza a fi confiscare nu se gasesc sau nu pot fi individualizate de cele obtinute in mod legal, se vor confisca bunuri pana se ajunge la echivalentul in bani sau bunurile care au fost obtinute in baza acestora. Atat bunuri cat si venituri dobandite din savarsirea infractiunii se vor confisca.

Acestea sunt masuri asiguratorii si se refera la indisponibilizarea bunurilor prin instaurarea unui sechestru asupra lor. Mai exista si varianta confiscarii speciale care poate garanta executarea pedepsei amenzii si se pot aplica doar pentru bunurile suspectului sau inculpatului.

Pe perioada urmaririi penale sau a procedurii judecatii si la cererea partii civile se pot aplica masurile asiguratorii – cele luate din oficiu de catre organele competente, pot servi si partii civile.

De retinut este ca exista cazuri unde nu se pot sechestra bunurile, acestea apartin unei institutii publice sau unei autoritati, asadar nu pot fi nici exceptate de lege. In cazul in care sunteti o persoana de drept public, bunurile nu se pot sechestra, astfel daca sunteti pus in aceasta situatie, apelati de urgenta la ajutorul unui avocat specializat in drept penal.

Infractiunea de spalare de bani este una foarte grava si are ca si consecinta inchisoarea, cu atat mai mult cu cat se stie natura provenientei bunurilor, valorilor sau banilor.