Evaziune fiscala si spalare de bani

Infractiunea de evaziune fiscala si spalare de bani sunt lucruri diferite. In cele ce urmeaza vor fi redactate fapte care constituie spalarea de bani precum si evaziunea fiscala. Lucrul comun la cele doua este ca ambele sunt infractiuni si se pedepsesc conform Codului de procedura fiscala si Codului Penal.

Ce inseamna spalare de bani?

Termen folosit in limbajul uzual, precum si in cel juridic, spalarea de bani reprezinta o parte financiara a infratiunilor prin care profitul este obtinut. Infractorii incearca sa ascunda oridinea si posesia veniturilor reale prin procesul de spalare de bani, profit provenit din activitati criminale.

Spalarea de bani reprezinta procesul prin care profitului obtinut ilegal I se ofera o aparenta legala. Acest proces avantajeaza infractorii prin faptul ca pot beneficia de sumele obtinute fara a fi compromisi. Aceasta infractiune este una autonoma si nu este conditionata de existenta solutiilor de condamnare.

Faptele care se incadreaza la spalare de bani:

  • Schimbarea bunurilor cu intentie, stiind ca bunurile provin din savarsirea unor infractiuni, urmand ca bunurile sa fie sustrase de la urmarire, judecata sau de executarea pedepsei.
  • Disimularea adevaratei proveniente, a dispozitiei sau a proprietatii bunurilor, cunoscand ca bunurile sunt provenite din comiterea unor infractiuni.
  • Folosirea de bunuri sau detinerea acestora cunoscand adevarata provenienta, respectiv savarsirea unor infractiuni.

Bunurile dobandite cu ajutorul infractiunii de spalare de bani vor fi condiscate conform articolului 118 din Codul Penal. Daca bunurile ce ar trebui confiscate nu se vor gasi, echivalentul lor in bani sau bunurile care au fost dobandite vor fi confiscate.

De asemenea, veniturile si alte beneficii materiale care au fost obtinute cu ajutorul bunurilor, se vor confisca. Daca bunurile ce vor fi confiscate nu se pot individualiza fata de cele obtinute in mod legal, se vor confisca bunuri pana la valoarea celor supuse confiscarii.

Spalarea de bani constituie o infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 pana la 10 ani.

Ce inseamna evaziune fiscala?

Evaziunea fiscala este reprezentata de mai multe fapte prin care un contribuabil se sustrage de la indeplinirea obligatiilor fiscale. Faptele respective sunt urmatoarele:

  • Voalarea unui bun sau a oricarei surse taxabile sau impozabile.
  • Ascunderea pariala sau totala a actelor contabile sau a altor documente legale care sa constituie veniturile realizate.
  • Evidentierea operatiunilor fictive a documentelor legale sau a cheltuielilor care nu au operatiuni reale la baza.
  • Ascunderea actelor contabile sau distrugerea aparatelor de taxat sau a caselor de marcat.
  • Nedeclararea sau declararea fictiva a sediilor principale unde se vor efectua verificari financiare, vamale si fiscale.
  • Instrainarea bunurilor sechestrate de catre debitor sau de catre terte persoane, sechestru care a fost aplicat in conformitate cu prevederile din Codul de procedura fiscala si Codul de procedura penala.

In functie de valoarea prejudiciului, evaziunea fiscala se pedepseste cu inchisoare a carei perioade variaza. De la 2 ani la 8 ani pentru un prejudiciu a carei sume ajunge pana la 100.000 de euro, de la 7 la 13 ani pentru un prejudiciu a carei sume ajunge pana la 500.000 de euro, iar de la 9 la 15 ani pentru un prejudiciu a carei sume depaseste 500.000 de euro.