Infractiunea de spalare de bani in noul cod penal

Infractiunea de spalare de bani se pedepseste cu inchisoare de la 3 ani la 12 ani. Aceasta este incadrata la crime si delicte contra patrimoniului. Atat comiterea infractiunii cat si tentativa se pedepsesc prin inchisoare.

Prin spalare de bani se inteleg urmatoarele actiuni:

  • Transferul de bunuri sau schimbarea lor, stiind ca acestea provin din comiterea infractiunii, pentru a ascunde sursa de unde provin bunurile sau pentru a ajuta o persoana care a comis infractiunea sa se sustraga de la urmarirea penala, de la judecata sau de executarea pedepsei.
  • Disimularea adevaratului mediu de provenienta, dispiozitia sau adevarata proprietate a bunurilor sau a drepturilor acestora, stiind ca bunurile sau valorile sunt rezultate din comiterea unei infractiuni.
  • Obtinerea, utilizarea sau detinerea unor bunuri, stiind ca acestea au rezultat din comiterea unor infractiuni.

Bunurile care se pot incadra la spalare de bani pot fi corporale, necorporale, imobile sau mobile, dar si acte care atesta titlul cu privire la bunuri sau drepturile asupra lor.

Odata cu pornirea urmaririi penale asupra celor care au comis fapta, conform Noului Cod Penal se dispune confiscarea bunurilor obtinute din comiterea infractiunii. Exista posibilitatea ca bunurile sa nu poata fi individualizate  sau sa nu poata fi gasite, in acest fel se vor confisca bunuri pana se ajunge la valoarea bunurilor obtinute in urma comiterii infractiunii.

Confiscarea valorilor sau a bunurilor este o masura asiguratorie luata de catre organele competente. De altfel se poate instaura si sechestru pe bunurile inculpatului. Se poate apela si la varianta confiscarii speciale prin care poate garanta executarea pedepsei cu amenda, iar aceasta se poate aplica doar pe bunurile suspectului sau a inculpatului.

De asemenea, sunt bunuri care nu se pot sechestra – acestea apartin unei institutii publice sau a unei autoritati. Din acest motiv este util sa apelati la ajutorul unui avocat care va poate solutiona problema.

Domeniul reprezentativ al avocatului de care aveti nevoie intr-un proces care este destinat infractiunii de spalare de bani in noul cod penal, este cel penal. Asadar, pentru a avea o aparare cat mai buna in fata instantei in cazul unui astfel de proces, apelati un avocat specializat in drept penal.

Echipa noastra de avocati vor fi intotdeauna la dispozitia dumneavoastra, timp de 24 de ore pe zi pentru asistenta juridica, timp in care daca apar orice informatii care pot ajuta la solutionarea cazului, pot fi comunicate avocatului.

Spalarea de bani constituie o infractiune chiar daca a fost comisa de un autor sau de un participant la fapta respectiva, prevazuta de lege. Daca persoana care este urmarita pentru aceasta infractiune ofera informatii utile pentru identificarea altor participanti la fapta, va primi pedeapsa prevazuta de lege, care va fi ulterior redusa la jumatate.

Reprezentarea de catre un avocat in cazul unei infractiuni cu gravitatea a celei de spalare de bani este esentiala. Atat pentru a nu va inrautati situatia, cat si pentru solutionarea tuturor aspectelor impuse de catre instanta.