Achitare evaziune fiscala

Evaziunea fiscala reprezinta intr-adevar o infractiune si se pedepseste cu inchisoare si nu cu alte sanctiuni. Un proiect de lege a fost adoptat de catre senat care prevede ca persoanele care achita prejudiciul nu mai pot fi urmarite penal si condamnate ulterior la pedeapsa inchisorii.

Achitarea prejudiciului semnifica restituirea sumei integrale care a constituit infractiunea de evaziune fiscala. Articolul 9 din legea 241/2005 prevede ca evaziunea fiscala reprezinta o frauda care poate fi pedepsita doar cu inchisoarea, in urmatoarele moduri:

  • De la 2 ani la 8 in cazul in care prejudiciul este de pana la maxim 100.000 euro, suma echivalenta in moneda nationala.
  • De la 7 la 13 ani in cazul unui prejudiciu care ajunge pana la maxim 500.000 euro, de asemenea suma echivalenta in moneda nationala.
  • De la 9 la 15 ani in cazul unui prejudiciu a carei suma depaseste cea de 500.000 euro.

Frauda privind evaziunea fiscala atrage si perchezitii la domiciliul persoanelor care ar putea avea legatura cu comiterea faptei sau la sediile unde se afla acte cu caracter economico-financiar. Dupa efectuarea perchezitiilor si descoperirea probelor incriminatorii se pune sechestru pe bunurile inculpatului, conform Codului de Procedura Fiscala si a celui de Procedura Penala.

In cazul in care s-a savarsit infractiunea de evaziune fiscala si in de-a lungul urmaririi penale sau a judecatii, pana la pronuntarea hotararii judecatoresti definitive, prejudiciul care s-a produs odata cu comitrea faptei si majorat cu 20% pe baza unui calcul la care se adauga ulterior penalitati si dobanzi aferente, este achitat integral, fapta nu se mai poate pedepsi cu inchisoare.

Desigur ca acest lucru este aproape imposibil si poate fi efectuat doar de catre persoanele a caror resurse financiare sunt extrem de mari, datorita punerii sechestrului pe valoarea respectiva. Acelasi lucru se intampla si in cazul in care de la 3 ani maxim, de la data hotararii judecatoresti, prejudiciul se achita integral, pedeapsa cu inchisoare se poate suspenda.

Pe de alta parte, achitarea prejudiciului impreuna cu suspendarea sau anularea pedepsei sunt posibile doar daca inculpatul nu a comis o fapta asemanatoare in decurs de 5 ani, unde a beneficiat de reducerea pedepsei datorita achitarii prejudiciului.

De asemenea, fondatori, administratori, directori sau reprezentantii legali care au fost condamnati pentru o astfel de infractiune nu mai pot fi pusi in functiile respective, chiar daca prejudiciul s-a achitat dupa hotararea judecatoreasca definitiva. In cazul in care persoanele respective au fost puse in aceste functii, vor fi decazute din drepturi, conform legii.

Daca nu se pot stabili sumele datorate bugetului statului, in urma savarsirii unei infractiuni de acest tip, sumele respective se vor determina de catre un organ competent cu ajutorul unei estimari. Pentru calculul prejudiciului si achitarea lui se vor folosi mai multe tipuri de cursuri valutare care pot determina valoarea estimativa sau exacta a prejudiciului.

In cazul in care ati fost victima unei reclamatii nefondate de evaziune fiscala, luati legatura cu un avocat specializat care va poate apara libertatea in fata instantei.