Delapidare in forma continuata

Delapidarea se incadreaza la infractiunile de serviciu si se pedepseste cu inchisoare. Aceasta este reprezentata de utilizarea, aproprierea sau traficarea unor valori, bunuri sau bani de catre un functionar public pentru interesul sau sau al altuia, bunuri care sunt in gestiunea sau administratia sa.

Pedeapsa pentru o astfel de fapta este cea cu inchisoarea de la 2 ani la 7 ani, dar si interzicerea ocuparii unei functii publice. Fapta in sine si tentativa se pedepsesc.

Delapidarea in forma continuata se refera la faptul ca o persoana comite la intervale de timp o infractiune care are acelasi scop si se savarseste impotriva aceluiasi subiect pasiv. Infractiunea in forma continuata se sanctioneaza, pedeapsa fiind prevazuta de lege pentru infractiunea comisa.

La cuantumul pedepsei pentru o infractiune se adauga maxim 3 ani in cazul in care pedeapsa este una cu inchisoare, iar in cazul amenzii – aceasta se va majora cu maxim o treime. Asadar, in caz de delapidare in forma continuata, pedeapsa poate fi de pana la 10 ani de inchisoare.

Cu alte cuvinte, delapidarea in forma continuata este reprezentata de sustragerea bunurilor, a valorilor sau a banilor in mod esalonat. Odata comisa infractiunea, chiar daca nu s-a produs o paguba mare brusc, ci de mai multe ori, infractiunea se va incadra la cele in forma continuata.

De altfel, aceasta se incadreaza la furt, daca cel care a comis fapt a actionat in baza aceleiasi rezolutii, sustragand repetat din patrimoniu. Astfel, daca delapidarea se produce de mai multe ori, chiar daca faptuitorul nu a fost prins, infractiunea se incadreaza la forma continuata.

In cazul pedepsei pentru infractiunea continuata, daca inculpatul este condamnat pentru delapidare in forma continuata si este judecat si pentru alte actiuni care pot fi incadrate in continutul delapidarii, se tine cont de infractiunea comisa intr-un intreg, apoi se decide o pedeapsa potrivita care va fi mai aspra decat cea hotarata anterior.

Infractiunea de delapidare este incadrata la cele de serviciu, fiind una destul de grava. Daca o persoana apropriata sau chiar dumneavoastra va aflati in aceste cazuri, este util sa apelati la un avocat specializat in drept penal, infractiunea reprezentand caz penal. Pentru a nu va agrava situatia in instanta, cereti ajutorul unui avocat penalist.

Acesta impreuna cu dumneavoastra va formula o aparare, care in instanta va conta foarte mult. Este favorabil sa apelati la avocati cu experienta in ceea ce priveste cazurile penale.

Echipa noastra, cu peste 20 de ani de experienta va va sta la dispozitie timp de 24 de ore pe zi pentru asistenta juridica. Asadar, in cazul in care sunteti suspect in infractiunea de delapidare in forma continuata si aveti informatii sau acte care va pot atesta nevinovatia, nu ezitati sa le prezentati avocatului.

Pedeapsa pentru delapidare in forma continuata se va majora cu 3 ani in cazul celei cu inchisoare, astfel nu veti fi judecat doar pentru delapidare a carei pedepse este de maxim 7 ani, ci pentru infractiune in forma continuata.