Clasare parasirea locului accidentului

Parasirea locului accidentului, fara ca procurorul sau politia care efectueaza cercetarea sa incuviinteze acest lucru, de conducatorul vehicului  care a savarsit fapta, constituie o infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 2 ani la 7 ani.

Cu aceeasi pedeapsa este sanctionat si instructorul auto care paraseste locul accidentului sau de catre examinatorul autoritatii competente ce se afla in timpul in care se desfasoara probele practice ale examenului pentru a obtine permisul de conducere.

Se aplica aceeasi pedeapsa si in cazul in care orice persoana incearca sa modifice starea locului unde s-a petrecut accidentul sau sa stearga urmele acestuia din care au rezultat vatamarea corporala sau uciderea uneia sau mai multor persoane.

Exista cazuri in care infractiunea de parasire a locului accidentului sa nu fie catalogata drept infractiune:

  • S-au produs doar pagube materiale in urma accidentului.
  • Conducatorul auto transporta persoanele ranite la unitatea sanitara cea mai apropiata, in lipsa altor mijloace de transport si ofera toate datele de identitate si numarul de inmatriculare a vehicului pe care l-a condus.
  • Dupa terminarea cercetarii la fata locului de catre politie, acesta se prezinta la sediul unitatii de politie unde s-a produs accidentul.
  • Victima pleaca de la locul accidentului si conducatorul auto anunta accidentul la o unitate de politie.

Clasarea in cazul parasirii locului accidentului se face atunci cand nu se dispune de actiune penala, sau se apeleaza la stingerea actiunii penale daca exista urmatoarele cazuri:

– fapta nu exista,

– nu este prevazute de lege sau nu a fost comisa cu vinovatie conform legii,

– nu este nicio proba care sa incrimineze o persoana pentru savarsirea infractiunii,

– in momentul in care s-a comis fapta exista o cauza justificativa,

– nu este nicio plangere penala in prealabil sau o sesizare a organului competent pentru dispunerea urmaririi penale,

– s-a clasat cazul datorita legii amnistiei,

– a decedat suspectul sau inculpatul,

– plangerea asupra lui a fost retrasa,

– a inervenit impacarea sau s-a incheiat ulterior un acord de mediere sau in momentul comiterii infractiunii a existat o cauza de nepedepsire care a fost prevazuta de lege.

De asemenea, clasarea dispune atunci cand nu se poate incepe urmarirea penala deoarece nu au fost intrunite conditii de fond si forma sau a intervenit unul dintre cazurile de mai sus si nu se poate exercita actiunea penala datorita faptului ca a intervenit unul dintre cazurile de mai sus.

Parasirea locului accidentului este o infractiune foarte grava, mai ales daca in urma producerii lui au existat victime vatamate corporal sau chiar moartea acestora.

Daca se descopera vinovatia in cazul parasirii locului accidentului, iar in urma acestuia a rezultat moartea victimelor sau vatamarea corporala, persoana responsabila va fi cercetata nu doar pentru parasirea locului accidentului, ci si pentru ucidere din culpa sau vatamare a integritatii corpului din culpa.

Aceste cazuri sunt deosebit de grave si reprezinta infractiuni, asadar pentru solutionarea lor este necesara prezenta unui avocat penalist pe perioada urmaririi penale si/sau in timpul procesului penal.